BIH

I direktor Zavoda za statistiku upozorio premijera / Kremić Zvizdiću: Ko je taj ko bi stao iza nezakonitih podataka

Kremić: Reakcija na skandaloznu odluku premijera | Zvizdić: Poslao u Brisel nezakonite podatke

Piše: M. AŠČIĆ

29.1.2018

Nakon što je nedavno iz Sindikata Federalnog zavoda za statistiku upozoreno da je „kompromis” koji je potpisao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, priznajući nelegalne popisne podatke iz RS, krivično djelo i urušavanje statističkog sistema države, pismo Zvizdiću poslao je i direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić. 

Pravosnažni i konačni

Kremić je, kako saznaje „Avaz”, 25. januara poslao pismo Zvizdiću, također, povodom skandaloznog poteza Direkcije za evropske integracije i Vijeća ministara BiH da na Upitnik Europske komisije (EK) uz podatke Državne agencije za statistiku na pitanje o broju stanovnika dostavi i podatke Zavoda za statistiku RS.

Kremić podsjeća da su odlukom Ustavnog suda BiH rezultati popisa stanovništva koji je Agencija za statistiku BiH objavila pravosnažni i konačni, što su potvrdili i iz međunarodnih institucija. Dalje direktor Federalnog zavoda navodi da entiteti moraju poštivati obaveze koje im se nalažu zakonima koje su donijele institucije BiH.

- Konkretno, da li kompromisi koji su napravljeni na nivou Kolegija za EU integracije, a koji se odnose na odgovore za EU upitnik imaju supremaciju u odnosu na Ustav BiH, na sve zakone Bosne i Hercegovine i Federacije BiH. Shodno naprijed navedenom, evidentno je da se ne radi o pravnom vakuumu, već se radi o pravno ispoštovanim svim procedurama od organa koji je provodio ove aktivnosti, konkretno Agencije za statistiku BiH, a Federalni zavod za statistiku postupio po istom. Molimo Vas da nam kažete kakve će pravne posljedice imati dokument kojim se verificiraju nezakoniti podaci – piše, između ostalog, u Kremićevom pismu Zvizdiću.

Faksimil dijela pisma koji je poslao Kremić

Nastavak rada

Da bi federalni zavod za statistiku dalje mogao nastaviti s aktivnostima u radu radnih grupa za EU integracije, direktor Kremić, također, traži da se tom zavodu pismeno dostavi informacija i uputstvo/preporuka Evropske komisije po pitanju rješavanja spornih odnosno dvostrukih odgovora iz Upitnika EU, a posebno pitanja o kojima je Ustavni sud BiH donio stav u presudi.

- Dakle, Upitnik i odgovori sadrže ne samo zvanične podatke popisa iz 2013. Iz tih razloga molim Vas da nam dostavite dokument gdje i kako je to dogovoreno, na osnovu kojih pismenih instrukcija koje bi derogirale i bile iznad presuda Ustavnog suda, a kojima bi se amnestirala odgovornost za davanje takvih odgovora, te ko je taj koji bi svojim potpisom stao iza nezakonitih podataka – zaključio je Kremić u pismu.

Šta je iznad presude Ustavnog suda BiH 

- Ovim putem se traži Vaše mišljenje da li Odluka o mehanizmu koordinacije ima veću pravnu snagu od presude Ustavnog suda BiH i zakona, kojih se Federalni zavod za statistiku pridržavao u dosadašnje, radu - pita u pismu, između ostalog, Kremić Zvizdića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.