BIH

Jerlagić: Uspostava elektronskog prebrojavanja glasova za vjerodostojnije izbore

Fena

29.1.2018

Predsjednik Stranke za Bosni i Hercegovinu (SBiH) Amer Jerlagić pozvao je vlasti da na narednim općim izborima uspostave elektronsko prebrojavanje glasova ili skeniranje, kako bi rezultati izbora bili vjerodostojni. 

- Takav sistem neće iznositi mnogo novaca, a javna je tajna da 20 godina pobjeđuju oni koji broje glasove, a ne kako građani BiH glasaju - kazao je Jerlagić danas na pres-konferenciji.

Komentirajući špekulacije o indirektnom izboru članova Predsjedništva BiH u vezi Izbornog zakona BiH, Jerlagić je kazao da građani i dalje moraju direktno birati članove, a ne Parlamentarna skupština BiH, jer su nadležni za odbranu i vanjske poslove.

Također je pozvao Vijeće ministara BiH da javno objavi odgovore na Upitnik Evropske komisije, jer se tiču svih građana BiH i trebaju biti transparenti.

Kritizirao je i odnos Strane demokratske akcije prema Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH i strankama iz Republike Srpske, ističući da zbog toga najviše gube BiH i Bošnjaci.

Jerlagić je najavio da će krajem februara ili početkom marta u Doboju biti održana sjednica Glavnog odbora te stranke gdje će usuglasiti stav u nastupanju na narednim izborima u Republici Srpskoj.

Jerlagić je, takođe,r predstavio i nove članove stranke, bivšeg predsjednika Stranke dijaspore BiH Džebraila Bajramovića i penzionisanog generala Esada Palduma koji su, govoreći o razlozima pristupanja, istakli da je SBiH unutrašnjim reformama pokazala da će u budućnosti raditi u najboljem interesu države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.