BIH

Majstorović za avaz.ba: Nakon sutrašnjih 17 temperature padaju do minus 10 stepeni

T. ROKVIĆ

1.2.2018

Federalni hidrometeorološki zavod (FHZ) izdao je upozorenje za jak vjetar i padavine u Hercegovini, zbog jakog juga koji će puhati danas i sutra.

Kako ističu u FHZ, naročito jak jugo očekuje se u noći s petka na subotu i u subotu ujutro u Hercegovini, u istočnoj i jugoistočnoj Bosni, Kupresu, Livnu i u planinskim dijelovima.

Jugo i snijeg

- U kotlinskom dijelu Centralne Bosne, pa i u Sarajevu, bit će vjetrovito, ali neće biti olujnog juga i kiša, dok se u Krajini očekuje snijeg. Vrijeme je neobično, s jedne strane puhat će jugo, a u Krajni se snijeg očekuje već od sutra navečer, s tim da bi u subotu mogao dostići i visinu do 20 centimetara – kazao je meteorololog FHZ Damir Šantić.

Upozorava da Krajina može biti hladnija u odnosu na ostatak zemlje, gdje će jugo imati utjecaj na više temperature. Dodaje da se sutra može očekivati dosta topao dan, s temperaturama od 10 do 17 stepeni, ali da će krajem dana temperatura početi opadati u Krajni, naročito u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši, gdje će biti susnježice i snijega.

- Malo je čudan raspored u atmosferi. Dešavale su se takve vremenske oscilacije i ranije. Znalo se desiti da u Bihaću ujutro bude 15 stepeni, a da u podne pada snijeg. Do naglih promjena dolazi kada vjetar promijeni pravac sa sjevera na jug, pri čemu temperatura počne odmah padati – pojasnio je Šantić, napominjući da se u Sarajevu nešto malo snijega može očekivati tek u noći sa subote na nedjelju i nedjelju prijepodne, ali da će jugo, koji ujedno donosi i čist zrak, biti izražen tako da padavine neće preći iz kiše u snijeg.


Šantić: Krajina će biti hladnija od ostalog dijela zemlje

Promjenjivo vrijeme

Da su prognoze na početku ove zime bile promjenjive, da je mjesec iza nas bio topliji od prosjeka, te da se takvo vrijeme nastavlja i u mjesecu pred nama, potvrdio je i klimatolog Željko Majstorović.

Napominje da će temperature zraka biti nešto više od višegodišnjeg prosjeka, ali da će biti i vrlo promjenjivo.

- U početku se očekuje nešto malo više kiše i snijega. Početkom sedmice dodatno će opadati temperature, koje će u pojedinim dijelovima ići i do -10 stepeni. Do kraja mjeseca možemo očekivati česte smjene perioda sa suncem, kišom i još nekoliko naleta snijega. Dakle, februar će biti dosta promjenjiv – kazao je Majstorović.

Podsjeća da ova zima, iako je topla, nije obilježena rekordnim temperaturama, te da su u Sarajevu, u nekoliko navrata u zimskom periodu, mjerene temperature i preko 20 stepeni, kao što je bio slučaj 2000. i 2007. godine.


Majstorović: Nisu bilježene rekordne temperature

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.