SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Gradonačelnica Sarajeva: Garantujem za zakonitost svega što je na dnevnom redu

Marijela Hašimbegović istakla je da djeluje da su pribavljenim materijalom ispoštovali jednu, a drugu stavku nisu

A. Ovčina

2.6.2021

Druga sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Na današnjoj drugoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, raspravu je izazvala peta tačka dnevnog reda kao i amandmani. Gradski vijećnici morali su se izjasniti o amandmanu koji su dostavili vijećnici NiP-a 3. tačke dnevnog reda, s obzirom da gradonačelnica nije bila prisutna tokom početka sjednice, nakon čega su sva tri amandmana usvojena.

Do sada su usvojene 4. tačke dnevnog reda.


NiP povukao amandman

Nakon 30-to minutne pauze NiP je povukao svoj amandman te su vijećnici ove stranke ostali suzdržani.

Željko Majstorović (samostalni vijećnik) istakao je da bi trebalo osnovati komisiju o ekologiji s obzirom da postoji ogroman broj vozila koji zagađuju grad.

Marijela Hašimbegović (DF) istakla je da Sindikalna uprava ne postoji te je upitala da li je dokument koji su vijećnici NiP-a dostavili pravno validan.

Toni Vukadin (NiP) kazao je da nije potrebno od Sindikata pribaviti saglasnost već mišljenje te da li su prekršena ljudska prava. Ističe da mišljenje pravobranioca nije bitno, te da sve što ide u prilog Gradu to treba da se pokrene.


Usvojena 5. tačka

Dragan Stevanović, zamjenik dopredsjedavajućeg, istakao je da se peta tačka dnevnog reda treba usvojiti bez amandmana s obzirom da bi se prekršila dva federalna zakona.

Vedran Dodik (SZGS) upitao je da li je naš statut na snazi te da li se primjenuje 26. član.

Marijela Hašimbegović istakla je da djeluje da su pribavljenim materijalom ispoštovali jednu, a drugu stavku nisu. Gradonačelnica Benjamina Karić kazala je da garantuje zakonitost svega onoga što je na dnevnom redu.

Nakon rasprave i 5. tačka dnevnog reda je usvojena.

Marijela Hašimbegović (DF) predložila je Zaključak da se sva sredstva od prodaje automobila usmjere ka socijalnim potrebama građana, prilikom čega je ovaj zaključak jednoglasno usvojen.

Katarstrofalna odluka o preseljenju

Povodom 8. tačke dnevnog reda Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti Sporazum o saradnji u aktivnostima na prevenciji i borbi protiv korupcije, gradonačelnica Benjamina Karić obratila se javnosti na današnjoj drugoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća.

- Mi želimo kazati da se neće samo gradonačelnica baviti protiv korupcije već i čitavo Gradsko vijeće - istakla je Karić.

Dragan Stevanović dopredsjedavajući istakao je da je Gradska uprava nefunkcionalna te da je Odluka o preseljenju Gradske uprave da se preseli u zgradu Kod Vječne vatre katastrofalna. Istakao je da Izvještaj koji je tačka broj 10 neće podržati koji važi za period 01.01-31.01.2020. godine.

Ovaj izvještaj nije usvojen.

Osma i deveta tačka su usvojene, dok deseta i jedanaesta nije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.