BIH

Gradski vijećnici više neće morati dizati ruku

Bit će uvedeno glasanje putem elektronskih uređaja <195> Troškovi adaptacije i opremanja sale GV iznosili oko 286.000 maraka

( A. Bajrić). GV ima vlastitu salu u zgradi „Grafičar“ u centru grada

M. Mu.

3.2.2018

Gradsko vijeće (GV) Tuzla bi se uskoro iz sale Bosanskog kulturnog centra (BKC) Tuzlanskog kantona trebalo preseliti u vlastitu salu u zgradi „Grafičar“ u centru grada.

Uskoro obuka

Iako je obnova dijela prizemlja i prostorija na drugom spratu već završena, vijećnici neće uskoro u nove klupe, jer je potrebno da se Poslovnikom GV uredi način elektronskog glasanja.

- Uvođenje načina glasanja putem elektronskih uređaja predstavlja novinu u odnosu na dosadašnje izjašnjavanje dizanjem ruku. Također je za početak naredne sedmice planirana obuka uposlenika Stručne službe vijeća i vijećnika GV Tuzla za korištenje opreme za elektronsko glasanja - kazala je za „Avaz“ Slađana Krajina, sekretar GV Tuzla.

Troškovi adaptacije i opremanja sale GV iznosili su oko 286.000 KM. Za rekonstrukciju i adaptaciju sale te ugradnju lifta izdvojeno je 206.000 maraka dok je za izradu elaborata o sigurnosnoj zaštiti objekta i stručni nadzor na radovima dato oko dvije hiljada KM. Opremanje sale kompjuterskom i audioopremom, sistemom za elektronsko glasanje, softverom i namještajem koštalo je nešto više od 77.000 KM.

Velike uštede

- Do 2001. godine sjednice tadašnjeg Općinskog vijeća održavale su se u sali Radničkog univerziteta, a nakon toga za potrebe održavanja redovnih i vanrednih sjednica unajmljivana je sala BKC-a, tako da će GV Tuzla, održavajući sjednice u vlastitoj sali, napraviti značajne uštede na godišnjem nivou - pojašnjava Krajina.

Brojne namjene  

  Radovi u sali započeli su tenderskom procedurom krajem jula, a okončani su u novembru prošle godine. Osim sjednica GV Tuzla, nova sala će se, najavljuju iz Gradske uprave Tuzla, koristiti i za druge značajnije događaje i manifestacije u organizaciji Grada Tuzle, GV, gradskih službi i gradonačelnika.    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.