Počeo šahovski memorijal "Nijaz Duraković"

Fena
03.02.2018 14:42

Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu danas je počeo memorijalni šahovski turnir kulturnih i javnih radnika, koji se već petu godinu organizira u spomen na Nijaza Durakovića, dugogodišnjeg profesora ovog fakulteta, političara i istinskog socijaldemokrate.

Ovogodišnjoj organizaciji i spomenu na tog velikog čovjeka pomogla je i Demokratska fronta, a organizator turnira je Šahovski klub Sarajevo i Fakultet političkih nauka.

Na turniru, koji se održava u informatičkoj sali FPN-a, učestvuje 30 šahista, ličnosti iz kulturnog i javnog života BiH. Turnir se igra po "Švicarskom sistemu" od devet kola, uz tempo igre 15 minuta po igraču.

- Ovakvih turnira javnih i kulturnih ličnosti ima dosta u Bosni i Hercegovini, koji su posvećeni raznim ličnostima, ali ovaj posvećen dr. Nijazu Durakoviću, je najveći. Konkurencija je velika, 30 učesnika, tu su i igrači koji igraju i u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i trudit ćemo se da on poprimi i regionalni karakter u narednim godinama - kazao je Suad Kurtćehajić, prošlogodišnji pobjednik ovog turnira.

Nijaz Duraković je za svog života zadužio Bosnu i Hercegovinu i sve prave patriote jer je u svojim radovima i svom djelovanju isticao ideju cjelovite zemlje svih njenih naroda. Mnoge osobe iz javnog života danas su se prisjećale svega što je Duraković uradio za ovu zemlju, prisjećali se istinskog patriote, velikog političara, ali i zaljubljenika u šah, saopćeno je iz Demokratske fronte.

NA VRH