BIH

SPUS najoštrije osudio ograničavanje saradnje visokoškolskih ustanova

Fena/ Avaz.ba

3.2.2018

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) osudio je obavještenje koje je uputilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a u kojem od javnih visokoškolskih ustanova traže da ne učestvuju u bilo kakvim oblicima saradnje na državnom nivou sa drugim visokoškolskim ustanovama iz BiH. 

Iz Studentskog parlamenta ovakvo obavještenje nazvali su "anticivilizacijskim".  

-To je jedan opasni presedan rukovodstva jedne od naših administrativnih jedinica, koji se pod hitno mora osuditi i poništiti, a kojim se upućuje instrukcija dijelu akademske zajednice sa ograničenjima o bavljenju naukom - mišljenje je SPUS-a. 

Također, smatraju da je ovo očigledan udar na bolonjski proces i jedan od osnovnih temelja postojanja Evropskog prostora visokog obrazovanja. 

Budući da je akademska sloboda ono što je ugrađeno u temelje savremenih evropskih tokova visokog obrazovanja, što je formalno zapisano u "Magna Charta Universitatum", za SPUS je neshvatljivo da neko u 21. stoljeću pokušava ograničiti akademske slobode i učešće naučnika na naučnim skupovima.

- Na ovaj način vlast u Republici Srpskoj želi da na perfidan način održi "status quo" i da svoju vlast stranački učvrsti, jer društvo bez slobode nauke i znanja je društvo mraka. Ovo je još jedan od razloga zašto Evropska agencija za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju nije akreditirala diplome svršenika sa naših univerziteta - ističu iz SPUS-a.

Napominju da se radi o entitetskom ministarstvu, koji na najgrublji način krši ljudska prava i povratnicima onemogućava izučavanje bosanskog jezika.

- Pozivamo hitno Rektorsku konferenciju BiH, Agenciju za visoko obrazovanje BiH, Evropsku agenciju za visoko obrazovanje, Evropsku asocijaciju univerziteta i Evropsku komisiju, da reaguju na ovaj presedan u akademskim krugovima i spriječe daljnju dekadenciju društva, jer ograničavanjem naučne misli vlast vraća univerzitete u srednji vijek - kaže se u saopćenju SPUS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.