BIH

Put Konjic - Oteležane i dalje blokiran zbog odrona

Fena

4.2.2018

Stanje na području općine Konjic zbog obilnih padavina stabiliziralo se u subotu navečer, saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK.

Područje općine Konjic na više lokacija bilo je pogođeno odronima, klizištima i velikim bujicama. Na nekoliko mjesta putne komunikacije bile su prekinute, a najteža situacija bila je u mjestima Oteležani, Prijeslop, selo Blučići i u prigradskom naselju Radava. 

 Sve posljedice obilnih padavina u selima Prijeslop, Blučići  sanirane su, kao i u naselju Radava.

U subou nije saniran put koji selo Oteležane povezuje s ostalim dijelovima općine Konjic. Put je presječen na više mjesta zbog odrona i klizišta, koji su u potpunosti blokirali putni pravac Oteležani - Konjic. Upotrebom raspoložive mehanizacije, pokušali su sanirati ovaj putni pravac, ali zbog obima odrona i klizišta nisu uspjeli u tome, tako da je ova putna komunikacija i dalje blokirana. 

U naselju Pleha tokom noći s 2. na 3. februar  došlo je do obrušavanja veće stijene, koja je ugrozila jednu stambenu kuću. Stijena je probila vanjski zid kuće, koji se dijelom obrušio, te se zaustavila u trpezariji. Srećom, nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta.

Vodostaj rijeke Neretve tokom jučerašnjeg dana bio je u porastu, ali se u večernjim satima stabilizirao, navodi se u saopćenju.

 Pripadnici Vivilne zaštite općine Konjic su u pripravnosti i prate situaciju na terenu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.