BIH

Federalni ministar Vjekoslav Mandić za "Avaz": Zdravstvo je napušteni otok

Mandić: Nema instant-rješenja

Piše: A. NUHANOVIĆ

4.2.2018

Ministar zdravstva Federacije Vjekoslav Mandić u razgovoru za „Avaz“ prvi put govori o cjelokupnoj reformi zdravstvenog sistema koja je započeta u FBiH. Otkrio je koje su stvari do sada urađene, na kojima se još radi, kao i šta nedostaje da bi reforma zdravstva konačno zaživjela. U tako kompleksnom sistemu, tvrdi, nema instant-rješenja, nego su potrebni vrijeme i kontinuirani rad na inoviranju sistema koji će omogućiti učinkovitije, kvalitetnije i dostupnije usluge stanovništvu.

Kompleksni procesi

- Ministarstvo je, sukladno Reformskoj agendi i planu rada, kontinuirano radilo na reviziji postojeće legislative koja čini temelj sistema, a, s druge strane, na pripremi novih zakonskih rješenja. U tom kontekstu, u fazi smo revidiranja standarda i normativa zdravstvene zaštite, a otvorili smo i proces pripreme novog Zakona o zdravstvenom osiguranju. To su kompleksni procesi, ali radi se o temeljima zdravstvenog sistema i, ako temelje adekvatno postavimo, onda možemo ići u daljnju nadogradnju i možemo očekivati dugoročne efekte - naveo je Mandić.

Istaknuo je da su usvojene izmjene i dopune Zakona o transplantaciji, čime je uveden ''pretpostavljeni pristanak“, prema uzoru na najuspješnije zemlje u ovom području.

- To je veliki iskorak koji stvara pretpostavke za unapređenje transplantacijske medicine. Potpisan je i protokol o saradnji s Hrvatskom koji, na načelima solidarnosti i reciprociteta, stvara pretpostavke za omogućavanje transplantacija jetre i srca visokourgentnim primateljima iz FBiH u Hrvatskoj. Pripremljen je i Prijedlog zakona o hemikalijama, koji je bitan kako za sigurnost i očuvanje zdravlja tako i za poslovanje privrednih subjekata u ovoj oblasti - kazao je Mandić.

U drugoj fazi je, otkriva, i Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, koji će ubrzo biti upućen prema Vladi FBiH. S druge strane, upozorava, nisu zadovoljni promjenama koje se tiču uvođenja novih izvora finansiranja zdravstva.

Prava pacijenata

- Uprkos načelnoj podršci, obećanjima, tematskoj raspravi o zdravstvu u Parlamentu FBiH tokom koje smo vrlo detaljno upozorili na finansijsko stanje u zdravstvu, do sada još nismo dobili konkretnu podršku. Trenutni sistem finansiranja zdravstva, oslonjen samo na doprinose, neadekvatan je da odgovori potrebama pacijenata. Zdravstvo je i dalje pusti i napušteni otok u okviru društvenog sistema. Čini se da izvan sektora zdravstva nema spremnosti za hrabre odluke u korist zdravstva. U ovakvoj finansijskoj situaciji uspjeh je da nije došlo do radikalnog smanjenja prava pacijenata, a sistem još uspijeva održati postojeći obim prava. Do kada će izdržati, pitanje je, a još važnije pitanje je kada ćemo imati sredstva i mogućnost da proširimo prava pacijenata. Ne načelno, nego konkretno u praksi - istakao je Mandić.

Otkrio je i da je Ministarstvo u proteklom periodu tražilo rješenja.

- Mi više ne možemo čekati i stoga ćemo ubrzo ponuditi tekst zakona o konsolidaciji zdravstvenih ustanova, pa ćemo vidjeti koliko smo, kao društvo, spremni vratiti zdravstvo na mjesto koje mu pripada - kazao je Mandić.   

Povećana sigurnost usluga

- Usvojili smo i standardne operativne procedure za rad medicinskih sestara/tehničara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Možda za širu javnost ne zvuči atraktivno, ali ovakvi dokumenti, koji standardiziraju usluge koje se pružaju pacijentima, zapravo istinski jačaju sistem zdravstvene zaštite i povećavaju sigurnost usluga - kaže Mandić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.