BIH

Nastavljaju potpisivati desetine ugovora o djelu

M.R.S.a

5.2.2018

I u ovoj godini će, prema svemu sudeći, biti angažirano oko 40 osoba po ugovoru o djelu i oko 20 volontera za potrebe boračke revizije iako posljednja objavljena informacija o ovoj reviziji, koja se odnosi na treći kvartal 2017. godine, ukazuje na neispunjavanje plana kontrola.


Uz informaciju po kojoj dinamički plan revizije od početka jula do kraja septembra nije ispunjen, ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević zatražio je da i u ovoj godini budu angažirane 42 osobe po ugovoru o djelu, među njima pravnici i vozači, te do 20 volontera, s čim se pred kraj prošle godine saglasila Vlada FBiH.


Iz objavljene informacije vidljivo je i da timovi za reviziju nisu ispunili normu od 300 kontroliranih predmeta mjesečno, a ipak su dobili paušale, iako oni zavise uprave od norme. Umjesto neke vrste sankcije za neurađeno, norma je za ubuduće smanjena na 200 predmeta mjesečno. Važno je napomenuti da timovi nisu radili u avgustu.  


Zapanjujuće je i da, prema informaciji, ima predmeta za koje je započeta kontrola pa se ispostavilo da je njihovu kontrolu ranije okončao neki od revizorskih timova!


Od početka revizije 2010. do kraja septembra prošle godine pregledan je 137.291 predmet, za pregled ostaje njih 3.764, a za svega 3.781 je doneseno rješenje o prestanku prava, dok je za 6.756 umanjen obim prava.


Za to vrijeme godišnje se na reviziju troše barem dva miliona KM, ne računajući neke izdatke koji su prikazani na kontu Ministarstva iako provođenje revizije ima poseban budžet, na šta ukazuju iz Ureda za reviziju institucija u FBiH u izvještajima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.