BIO FEDERALNI MINISTAR

"Avazov" vremeplov: Kako je rahmetli Salko Bukvarević govorio za naš medij 2015. godine

Salko Bukvarević je preminuo u julu 2020. godine od posljedica koronavirusa

Salko Bukvarević. Anadolija

S. S.

25.4.2023

Salko Bukvarević je preminuo u julu 2020. godine od posljedica koronavirusa.

On je bio na funkciji ministara za boračka pitanja od marta 2015. godine, pa sve do smrti. 

U nastavku vam donosimo razgovor sa rahmetli Salkom Bukvarevićem za "Avaz" objavljen 26. oktobra 2015. godine.

- Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, izjavio je u razgovoru za “Dnevni avaz” da ovo ministarstvo mora biti servis boračke populacije radi koje i postoji, precizirajući da svaki korisnik može ostvariti svoje pravo bez obzira na vojnu komponentu kojoj pripada.

- Povjerenje boraca povećat ćemo i kada se provedu sve dogovorene mjere Vlade FBiH koje nazivamo Reformska agenda. U tom dokumentu još je jednom jasno predviđeno da se dostignuti obim prava neće smanjivati, kao ni izdvajanja za boračku populaciju - kaže Bukvarević.

Nema dugova

Ministar se osvrnuo i na rezultate boračke revizije, spiskove organizatora otpora te najavio izmjene boračkih zakona koji se već nalaze u parlamentarnoj proceduri.

Dodao je da su svi dugovi prema demobilisanim borcima također izmireni i da postoji obaveza donošenja novih i izmjene i dopune postojećih zakona koji tretiraju boračke kategorije radi poboljšanja njihovog statusa.

- Zakon o reviziji provodi se u potpunosti, a izvršeno je imenovanje novog tima za koordinaciju. On je rekonstruisan i na terenu radi sedam revizorskih timova. No, radimo i na uspostavljanju novog načina obračuna invalidnina i nove jedinstvene baze podataka - kaže Bukvarević.

Kada je u pitanju realizacija boračke revizije, za koju mnogi misle da je skupa i neefikasna, ministar kaže da godišnje košta od dva do 2,8 miliona KM. No, podaci o broju korisnika koji su izvedeni iz prava ne mogu se uzeti kao potpuni sve dok korisnici ne iskoriste sva svoja pravna sredstva. Kada su u pitanju uštede, 2010. je za invalidnine isplaćeno ukupno 325 miliona KM, a u junu 2015. godine 148.173.886 KM, što je za pet godina ušteda od oko 177 miliona KM.

- Podaci o reviziji za treći kvartal ove godine govore da je u prvoj fazi od početka provođenja revizije pregledano 122.307 predmeta i da je od ovog broja Institutu za medicinsko vještačenje upućeno 28.517 predmeta. Za 4.277 korisnika prava utvrđene su nepravilnosti, a u 2.834 predmeta utvrđena je invalidnost ispod 20 posto, što odmah povlači donošenje rješenja o prestanku prava - kaže Bukvarević.

Nema spiska

Pojasnio je da je općenito trend smanjenja broja korisnika nesporan, ocjenjujući da je, kada je počeo proces revizije, u julu 2010., bilo oko 104.000 korisnika.

- No, sa 30. septembrom ove godine imamo 91.587 korisnika ličnih i porodičnih invalidnina (12.413 manje, op. a.). Vraćanje revizije u okvire zakona i podzakonskih akata ide u prilog i vraćanja povjerenja boračke populacije - kaže Bukvarević.

Kada je u pitanju konačni spisak organizatora otpora, na kojem se radi već godinama, Bukvarević kaže da on još nije završen

- Ovo je veoma kompleksno pitanje koje se rješava od 1997. godine. Konačan spisak organizatora otpora još nije sačinjen, ali postoje spiskovi koje su ranije sačinile komisije imenovane od prethodnih ministara. Na osnovu zakona i podzakonskih akta moći će se utvrditi broj nosilaca Medalje otpora. Prava su propisana važećom legislativom koja će biti u potpunosti poštovana - smatra Bukvarević.

3.494 tužbe protiv Ministarstva

Bukvarević je rekao da je Ministarstvo zatrpano presudama Vrhovnog suda FBiH koje se odnose na vraćanje predmeta u ponovnu proceduru zbog presuda Ustavnog suda Federacije BiH.

- Većina presuda stvara novu pravnu situaciju i ti predmeti moraju se ponovo raditi u reviziji. U 3.494 predmeta stranke su pokrenule upravni spor protiv rješenja Ministarstva i od odluke Vrhovnog suda zavisi daljnji tok postupka. Za sada je okončano 59 sporova u korist Ministarstva, jer su tužbe odbačene - kaže Bukvarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.