BIH

"Deltagrip“ traži novih 10,4 miliona dolara od „Terminala“

Tužbe podnesene protiv državnih firmi u Sarajevu i Pločama, a britanskoj kompaniji već plaćeno 15 miliona KM na osnovu arbitražne presude

OTF: Ko će odgovarati za raskid ugovora

M. AŠČIĆ

5.2.2018

Britanska kompanija „Deltagrip“, koja je 2014. godine na osnovu arbitražnog spora naplatila 15 miliona maraka od tadašnjih „Terminala FBiH“ (TF), jer je zbog jednostranog raskida ugovora tužila „Naftne terminale FBiH“ (NTF) u Pločama, firmu kćerku TF-a, sada traži novih 10,4 miliona dolara od ovih državnih firmi, saznaje „Dnevni avaz“.


Spor u Splitu


Po tužbi britanske kompanije već uveliko traju sudski procesi u sudovima u Splitu i Zagrebu, zbog čega su opet angažirani advokati iz Zagreba. Ovo nam je potvrdio i Džemo Bašić, direktor državne firme „Operator-Terminali FBiH“ (OTF), koja je nasljednik TF-a.


Bašić nam je rekao da su Britanci tužbu podnijeli 2011. godine, ali se o tužbenom nalogu godinama nije znalo ništa, kao ni o tome koliko novca traže. Pogotovo jer se, kako kaže, tada pričalo samo o tužbi za raskid ugovora iz 2006.


- To su znale bivše vlade, sigurno. Mi smo to tek nedavno saznali. Jedno je tužba i arbitraža koju su već dobili. Ovo je drugo. Oni su OTF tužili i na sudu u Splitu kao osnivače NTF-a zbog štete nastale nakon raskida ugovora i u tom nalogu traže 5,6 miliona dolara - kaže Bašić.

 Imali ugovor


Ova velika naftna kompanija, kako kaže, podnijela je i tužbu sudu u Zagrebu.


- Po tom tužbenom nalogu, koji se odnosi na kašnjenje rekonstrukcije naftnih spremnika, „Deltagrip“ traži 4,8 miliona dolara. Mi to sada pokušavamo riješiti. Nedavno smo dobili obavijest da će oni odustati od tužbe protiv OTF-a, jer su sa NTF-om imali ugovor - kaže Bašić.




Advokati iz Zagreba traže 200.000 maraka


Bašić nam je pojasnio da Uprava OTF-a ima obavezu prema advokatskoj kući „Grubeša i partneri“, koja ih je zastupala te i dalje zastupa u sporovima s „Deltagripom“. Tvrdi da ranije uprave nisu ispunjavale svoje obaveze i da je ostalo da advokatima bude isplaćeno još 200.000 KM.


- Već smo vratili 100.000. Nedavno smo postigli sporazum, kako bismo izbjegli tužbu i kamate, da im mjesečno plaćamo 4.000 eura, i to već radimo - kaže Bašić.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.