BIH

Goran Gašić, prvi odgajatelj u Bijeljini: Za rad s djecom bitni su ljubav i strpljenje

Mićić radi s djecom predškolskog uzrasta ( G. Bobić)

Lj. LJUBOJEVIĆ

6.2.2018

Goran Gašić, rođeni Šapčanin, od 2001., kad je u Bijeljini otvoren prvi privatni vrtić “Dragan i Zoran”, vlasništvo Novke Jelić, radio je 11 godina kao odgajač u grupi. Od 2012. je na funkciji direktora ove predškolske ustanove. 

Gašić ima zvanje odgajatelja – specijaliste. Sjeća se da su 1996., kad je počeo studirati u Šapcu, među 160 studenata bila samo dva muškarca.

Odgovoran posao

- Kad sam počeo raditi u Bijeljini, bio sam prvi muški odgajatelj u predškolskoj ustanovi. Danas u Bijeljini, sa zvanjem odgajatelja, rade još trojica mojih kolega. U ovoj ustanovi radi Marko Mićić, diplomirani odgajatelj djece predškolskog uzrasta. Moji roditelji su prosvjetni radnici tako da sam na početku srednje škole bio zainteresiran za pedagogiju i psihologiju. Kad sam prvi put ušao u vrtić na praksu, shvatio sam da je to poziv kojim se želim baviti. Ovo jeste odgovoran posao, ali na prvom mjestu podrazumijeva ljubav i strpljenje kad je u pitanju rad s djecom – naglašava Gašić.

Kaže da ovaj posao zahtijeva i permanentno stručno i lično usavršavanje.

- Vaspitači i učitelji moraju svakodnevno da uče i napreduju. Roditelji nam povjeravaju svoju djecu na brigu, ono najvrednije što imaju. Ta činjenica pokazuje koliko je ovo odgovoran posao. Ovdje nema improvizacije i u svakom trenutku moraju četvere oči biti otvorene, jer ovaj posao to zahtijeva – naglašava Gašić.


Gašić: Nema improvizacije. Gašić: Nema improvizacije

Odlični uvjeti

Dodaje da u ovoj ustanovi postoje odlični uvjeti za rad. On ističe da se u predškolskim ustanovama ovog tipa djeca odgajaju kako bi u kasnijim godinama postali dobri i vrijedni ljudi.

- Iskustva pokazuju da sve ono što djeca usvoje do svoje pete i šeste godine, nose kroz cijeli život. Najviše nekih kreativnih sposobnosti usvaja se u tim godinama i u tim godinama se formiraju temelji dječije ličnosti - kaže Gašić.

Dobar odabir  

Marko Mićić već petu godinu radi kao odgajatelj u ovom vrtiću. On kaže da je pri prvom susretu s djecom vidio da se u ulozi odgajatelja dobro snalazi i to ga je opredijelilo da odabere ovaj životni poziv.

- U međuvremenu sam završio i master i sad sam magistar predškolskog odgoja. Mnogo sam istraživao, učio od starijih kolega. Bez neizmjerne ljubavi prema djeci, teško je raditi ovaj posao - kaže Mićić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.