BIH

Uposlenici hotela „Ero“ pisali Novaliću: I u Hercegovini radnici imaju probleme kao i u ostatku BiH

Hotel „Ero“: Prestao s radom

M. Sm.

5.2.2018

Nakon što se u četvrtak u Mostaru nisu uspjeli sastati s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, radnici hotela „Ero“ odlučili su mu se obratiti javnim pismom. Tako su u pismu, koje su jučer odaslali medijima, radnici Novalića pitali je li zaboravio na dio Federacije, u kojoj je premijer, odnosno Hercegovinu, u kojoj „radnici imaju iste probleme kao i u ostatku države“. 

- Ne možemo ostvariti pravo na zdravstvenu skrb, a kamoli da su nam uplaćeni doprinosi i otpremnine po Programu za zbrinjavanje, koji je odobrila Vlada FBiH još 2013. godine. Ovdje se ne radi o pojedincu, već o 60 hranitelja obitelji. Mi nemamo više šta izgubiti, jer su nam odlukom o prodaji zgrade u kojoj je poslovao hotel „Ero“, a u vlasništvu MIO/PIO, oduzeli pravo na rad, ljudskost i dostojanstvo - istakli su uposlenici „Ere“.

Oni su, također, izrazili nadu da će ih Novalić saslušati, kao što je učinio i kada je riječ o radnicima „Željezare“ Zenica, ''Vitezita'', RMU Zenica, „Hidrogradnje“ i mnogih drugih. U protivnom, poručili su, svoja će prava tražiti na sve moguće načine.

Podsjetimo, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela je odluku o kupovini „Ere“, ali kupoprodajni ugovor s vlasnikom hotela Zavodom PIO/MIO još nije potpisan.

Polovina radnika „Ere“ prijavila se za obeštećenje, koje, prema zaključku Federalne vlade, treba isplatiti Zavod. Ostali radnici traže uplatu doprinosa za četiri i po godine, za što je neophodno 1,2 miliona KM. Hotel je prestao s radom u novembru prošle godine i u toku je predstečajni postupak.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.