BIH

Šefik Džaferović oteo poziciju teškom invalidu!

M. AŠČIĆ

6.2.2018

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, našao se ovih dana u centru najnovijeg skandala koji potresa ovu državnu instituciju, otkriva „Dnevni avaz“.

Prevario Kolegij

Prema dokumentaciji našeg lista, Džaferović je na 61. sjednici Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je održana 16. januara, predložio da Kolegij imenuje Aidu Kreho za sekretara Zajedničke komisije za ljudska prava, iako je bila najlošije rangirani kandidat na okončanom konkursu za ovu poziciju sa svega 111,33 boda!


No, s obzirom na to da je riječ o, kako saznajemo, Džaferovićevoj stranačkoj miljenici, on se svojski potrudio da ovu poziciju namijeni njoj, iako je prvoplasirani Anes Kaleta imao čak 13 bodova više (124,24 boda). Da stvar bude gora, Kaleta je teški invalid s visokim stepenom invaliditeta.


Ovakav potez Džaferovića već je, nakon što je otkriven, naišao na brojne osude u Parlamentu BiH, jer je ovaj dužnosnik SDA, zarad stranačkih interesa, ukrao poziciju invalidnoj osobi. Bolje rezultate od Krehe imali su čak i kandidati Irma Salčin i Edvin Jusufbašić, što potvrđuje spisak koji posjedujemo.


Beskrupulozni Džaferović na sjednici Kolegija, na kojoj je konstatirano da „nije dostavljena tabela s rezultatima općeg ispita, kao ni obrasci kandidata koji su bili uspješni na stručnom ispitu“, ipak je predložio tri zaključka, od kojih je jedan imenovanje Krehe za poziciju sekretara Zajedničke komisije za ljudska prava. On je predložio da se taj prijedlog i dostavi Agenciji za državnu službu BiH, što je i prihvaćeno.

Podnosi žalbu


Zbog ovakvog drskog ponašanja Džaferovića, kako saznajemo, Kaleta će danas Komisiji za ljudska prava Parlamenta, ali i odboru za žalbe Agencije za državnu službu, predati žalbu, ukazujući na teško kršenje ljudskih prava.


Zabranjen prijem u kabinetu


Saznajemo da je Džaferović proteklih dana, a nakon što je saznao da je otkriveno šta je uradio i kako je sredio posao kandidatu SDA, Krehi zabranio ulazak u svoj kabinet. Kreho je već zaposlena u Parlamentu BiH. No, i ona je, svjesna da nije bila najbolja, tražila od Džaferovića daljnje upute, ali je on nije želio primiti.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.