BIH

Odgovor Američke ambasade na Dodikove izjave o Šaroviću

Avaz.ba / N1

6.2.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je izjavio da Sjedinjene Američke Države žele vidjeti Mirka Šarovića, aktuelnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH.

- U Ambasadi se dogovara puno toga. Oni su ti koji bi voljeli vidjeti Šarovića u Predsjedništvu BiH - kazao je Dodik za Face TV.

Na upit N1 televizije kako Ambasada SAD u BiH komentira posljednje izjave Milorada Dodika, stigao je odgovor:

- Neosnovane i lažne tvrdnje gospodina Dodika o takvim sastancima su kontraproduktivne i  služe za odvraćanje pažnje. Umjesto razgovora o ovakvim teorijama zavjere, sastanci koje mi održavamo fokusiraju se na promociju političkog, ekonomskog i društvenog napretka u Bosni i Hercegovini - rečeno je za N1.

Dodik je u istom intervju zamolio američku administraciju da ga zadrži na „crnoj listi“. Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH za N1 su rekli da „Dodikova lična osjećanja ne igraju ulogu u tom procesu“.

- Činjenice vezane za sankcije uvedene gospodinu Dodiku, kao i uvjeti za njihovo skidanje su dobro poznati. Njegova lična osjećanja ne igraju ulogu u tom procesu.

Na pitanje da li ovakva retorika može pomoći napretku Bosne i Hercegovine na putu prema EU i NATO-u, iz Američke ambasade je odgovoreno:

- Retorika podjele, bez obzira od kojeg političara dolazi, ima za cilj odvlačenje pažnje od stvarnih pitanja i posla koji je potrebno uraditi kako bi BiH ostvarila napredak na svom putu ka EU i NATO-u.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.