PORUKE

Stručnjaci EBRD-a upozoravaju: Provedite reforme ili ćete i dalje kaskati za EU i regijom

E. HALIMIĆ
06.02.2018 16:50

Foto: EBRD: U izvještaju su navedeni svi negativni trendovi

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijem Tranzicijskom izvještaju naglasila je da naša država stagnira i to prije svega zbog nesposobnosti vlasti da provedu dogovorene strukturalne reforme.  

Slabe performanse

- Zbog kašnjenja u implementaciji velikih infrastrukturnih projekata, ekonomski rast BiH će najvjerovatnije iznositi svega 2,5 posto u ovoj godini za razliku od 3,2 posto rasta BDP-a koliko je zabilježeno prošle godine – naglašeno je u izvještaju.

Dodaje se da usporavanje je uslovljeno između ostalog i slabijim performansama poljoprivrednog sektora u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pored toga, i građevinski sektor je zapao u stagnaciju, jer nesposobnost vlasti da provede reforme je ujedno zaustavilo i finansiranje ključnih infrastrukturnih projekata, uključujući i koridor 5c.

- Slaba investiciona klima onemogućava investiranje i složena institucionalna struktura zemlje nastavlja da ometa provođenje reformi – zaključeno je.

U izvještaju su navedeni svi negativni trendovi, od sankcija Energetske zajednice zbog neispunjavanja obaveza u oblasti plina i električne energije, kršenja ekonomskih normi, nepoštovanja aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, pa do otpora u privatizaciji važnih državnih preduzeća u FBiH.

Međutim, zanimljiva je i pohvalna ocjena stručnjaka EBRD-a da je ekonomija u BiH, a prije svega privatni sektor pokazao je otpornost na zastoje reformi i političke turbulencije.

Nejednakost primanja

- Fiskalne mjere koje se primarno fokusiraju na infrastrukturne projekte, javnu administraciju i sektor odbrane mogu pojačati umjesto smanjiti nejednakosti u primanjima. Osim toga, i oporezivanje potrošnje kroz indirektne poreze može biti nazadna mjera jer takvi porezi siromašnima uzimaju veći dio primanja - navedeno je u izvještaju.

Osim toga, EBRD smatra da su socijalni programi za subvenciju električne energije i goriva također neefikasni i skupi.

- Većina takvih mjera pogoduje imućnijima, koji energiju više troše, recimo, na klimatizaciju. I ne samo to, niska cijena energije destimulativno djeluje na imućnije potrošače da štede energiju, ali i otežava vlastima da prikupe sredstva koja bi mogla biti usmjerena u programe direktne pomoći siromašnima - navedeno je u izvještaju.

Akumulacija bogatstva u rukama manjine 

- U većini zemalja tranzicije ekonomski rast pogodovao je manjini od 10 do 20 posto domaćinstava, dok su srednja klasa i siromašniji ostali bez benefita.

- Akumulacija bogatstva u rukama manjine zahtijeva dalja poboljšanja u ukupnoj kvaliteti ekonomskih i političkih institucija s ciljem da se ograniči zloupotreba resursa od strane elite - zaključeno je.

NA VRH