Potvrđena optužnica protiv 11 bivših pripadnika HVO-a

Srna
08.02.2018 17:39

Foto: ( Ilustracija)

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv 11 bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) za zločine počinjene nad bošnjačkim civilima na području Mostara tokom 1993. i 1994. godine.

Za zločin protiv čovječnosti optuženi su Nedžad Ćorić, Jure Kordić, Dražen Lovrić, Dario Sušac, Nedžad Tinjak, Nuhan Šikalo, Dario Mihalj, Stanko Škobić, Tomislav Ančić, Marinko Šunjić i Slavko Golemac, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica ih tereti da su od jula 1993. do marta 1994. godine učestovali u širokom i sistematičnom napadu, u okviru kojeg je više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti s područja Mostara nezakonito uhapšeno i odvedeno u logor "Vojno", gdje su držani u nehumanim uslovima.

U optužnici se navodi da su oni svojim radnjama počinili ili na drugi način pomagali različite oblike fizičkog, psihičkog i seksualnog nasilja, te doprinosili jačanju uvjeta u logoru koji su bili brutalni i ponižavajući.

Iz Tužilaštva je saopćeno da su optuženi bili pripadnici HVO-a, Prve bojne Druge brigade i Kažnjeničke bojne.

- Cilj je bio zatvaranje, zlostavljanje i progon bošnjačkog civilnog stanovništva s teritorije planirane Hrvatske države Herceg-Bosne - navodi se u optužnici.

U optužnici se navodi da je stotine muškaraca bošnjačke nacionalnosti izvođeno iz logora "Heliodrom" na prisilni rad, kao i da su civili nezakonito zatvarani u logor u mjesto Vojno, gdje su držani u ponižavajućim i nehumanim uvjetima u garaži i podrumu jedne kuće, izloženi fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Prema navodima Tužilaštva, optuženi su, znajući kakva je priroda takvog sistema i s namjerom da ga unaprijede, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom pothvatu zajedno sa Markom Radićem, Draganom Šunjićem, Damirom Brekalom, Mirkom Vračevićem i drugim.

Sud BiH osudio je Radića na 21, Šunjića na 16, Brekala na 20 i Vračevića na 12 godina zatvora za zločine počinjene na području Mostara.

NA VRH