Doktori u RS najavili generalni štrajk: Traže jednake plaće kao u FBiH!

Srna
10.02.2018 17:49

Foto: ( Ilustracija)

Glavni odbor Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske, jučer je jednoglasno ponovio zahtjev za povećenjem plaća od 25 posto, te je najavio stupanje u generalni štrajk ukoliko Vlada RS ne ispuni zahtjeve.

Zakoniti štrajk

Na sjednici Glavnog odbora koja je održana 9. februara, konstatirano je da Vlada RS i resorno ministarstvo do danas nisu dostavili odgovor na zahtjev i naknadne urgencije ovog sindikata za povećanje plaća zbog čega je donesena odluka da se nastavi s pripremama za stupanje u zakoniti štrajk u grani djelatnosti bolnica i grani djelatnosti medicinske i stomatološke prakse, prenosi Srna.  

Upućen je i posljednji poziv Vladi RS na pregovore s predstavnicima reprezentativnog sindikata doktora medicine.

Sindikat je ponovio ranije zahtjeve za povećanjema plaća od 25 posto, a ukoliko Vlada RS i dalje nastavi da izbjegava otvaranje socijalnog dijaloga o povećanju primanja i poboljšanju uvjeta rada, stupit će u generalni štrajk.

Potpuno su netačne tvrdnje da je osnovna plaća doktora medicine u RS 976 KM, a plaća specijaliste 1.381 KM. Strukovni sindikat svjesno obmanjuje javnost i članstvo iznoseći podatak da je osnovna plaća medicinske sestre u RS 436 KM, pritom navodeći da je u FBiH više nego duplo veća - naglašavaju u Ministarstvu. 

Prosjek plaća

Prema relevantnim podacima kojima raspolaže Ministarstvo, doktor medicine, u zavisnosti u kojoj javnoj zdravstvenoj ustanovi je zaposlen u prosjeku ima osnovnu plaću od oko 1.260 KM, a ukupna primanja oko 1.390 KM. 

- Specijalisti u prosjeku imaju osnovnu plaću od oko 1.680 KM, a ukupna primanja od oko 1.998 KM, dok supspecijalisti imaju osnovnu plaću od oko 1.820 KM, a ukupna primanja u prosjeku od oko 2.120 KM - navode u Ministarstvu.

NA VRH