USVOJENA ODLUKA

Kraj agonije: U ponedjeljak potpisivanje kolektivnog ugovora i prekid štrajka medicinara

Zdravsteni radnici dobili povećanje plaće od 20 posto u dvije godine, ali i satnice

Vlada HNK: Dali saglasnost. Meliha Smajkić

Meliha Smajkic

24.11.2023

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj sjednici je, kako je to jučer najavila premijerka, Marija Buhač, usvojila odluku o davanju saglasnosti na prijedlog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika s područja zdravstva na području HNK-a, kao i uvjetima i roku primjene.

Odluka je, rečeno je, usvojena na prijedlog Ministartsva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK, a za potpisivanje kolektivnog ugovora ovlašten je resorni ministar, Milenko Bevanda.

Kako saznajemo, kolektivni ugovor će, najvjerovatnije, biti potpisan u ponedjeljak, 27.novembra, nakon čega se očekuje i prekid generalnog štrajka u koji su zdravstveni radnici, njih skoro 4.000 u HNK, stupili 2.novembra.

Dalibor Vuković, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u HNK, pozdravio je usvajanje odluke te nam je rekao da će potpisivanju kolektivnog prethoditi sazivanje Skupštine Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar koja mora potvrditi prijedlog kolektivnog ugovora.

Novim kolektivnim ugovorom, zdravstveni radnici će u prvoj godini primjene dobiti povećanje plaće za 10 posto, a satnica će biti povećana s trenutnih 2,30 KM, koja je najniža u F BiH, na 2,38 KM. U narednoj godini, također, slijedi povećanje plaće za još 10 posto, dok će satnica s 2, 38 KM biti povećana na 2,45 KM.

Također, naknada za noćni rad medicinskim sestrama i tehničarima će s 30 posto biti uvećana na 50 posto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.