KOMENTAR DANA

Bez slavlja u Hercegovini

Nadati se da će novoj Vladi HNK na prvom mjestu biti građani

Vlada HNK. Avaz

Meliha Smajkic

17.11.2023

Više od godinu čekalo se da građani od Ivana do Ivanice dobiju novu izvršnu vlast. Nakon osam i kusur godina, koliko je prošlo da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), s Nevenkom Hercegom na čelu, s jedne strane prisegnula, a s druge položila zakletvu, stigla je nova - HDZ BiH-SDA-SDP - koju predvodi prva žena u historiji ovog kantona, Marija Buhač.

Dok su dva mandata prethodnog sastava Vlade, prema njihovoj vlastitoj ocjeni, bila uspješna, dotle su iz opozicije iznijeli drugu računicu.

Za njih ta vlada nije dobro radila posao. S njima se slaže i većina građana, jer činjenica je da su reforme izostajale, a rasle razne sumnje, pogotovo kada je riječ o podjelama i dodjelama novca iz kantonalne kase, zapošljavanju, „utrpavanju“, subvencioniranju, stipendiranju... Nešto od toga otkotrljalo se i do pravosuđa.

Kako god, nema se čemu nazdraviti. Boca šampanjca ostala je neotvorena, jer, kako je Buhač poručila nakon konstituirajuće sjednice, „prostora za slavlje nema“.

Nju i njen tim dočekali su, izgleda, nagomilani problemi, a gorući je štrajk zdravstvenih radnika. Već treću sedmicu 4.000 medicinara od Konjica do Neuma traži višu plaću. Usto, u Konjicu ljekari Doma zdravlja odrađuju, kolektivno, otkazni rok.

Stoga, prioritet je riješiti taj problem, a potom sačiniti dubinsku analizu zatečenog finansijskog stanja. A u kakvom je stanju kantonalna kasa trenutno, nije poznato. Sudeći prema prvim informacijama, daleko je od toga da je, kako je rekao bivši premijer, „riznica puna“.

Nova Vlada je, sudeći prema prvim izjavama, odlučila „zasukati rukave“. Obećali su da će djelovati timski i transparentno i uhvatiti se ukoštac sa svim problemima, pa i najkompleksnijim. Nadati se da će im na prvom mjestu biti građani i da će im poturiti svoja leđa u borbi za bolji život. Jer, sve ih je više u koloni koja napušta lijepu Hercegovinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.