KRAJ AGONIJE

Štrajk medicinara u Hercegovini samo što nije okončan

Tehnički, već sutra bi bilo moguće usvojiti kolektivni ugovor, kaže Buhač

Buhač: Dobili finansijske pokazatelje. M. Smajkić

Meliha Smajkic

23.11.2023

U Mostaru će danas biti održan sastanak novog pregovaračkog tima s predstavnicima sindikata zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji se od 2.novembra nalaze u generalnom štrajku.

To je novinarima danas potvrdila premijerka HNK, Marija Buhač koja je podsjetila na to da su, nakon prvog sastanka, održanog prije osam dana, zatražili dodatno vrijeme kako bi im sve zdravstvene ustanove mogle dostaviti precizne podatke o finansijskim pokazateljima, odnosno, iznosu potrebnih sredstava za isplatu plaća.

- Praktično, sve protekle dane smo potrošili u prikupljanju tih podataka i jučer smo ih konačno dobili. Ukoliko se danas usaglasimo, budući da je za sutra zakazana sjednica Vlade HNK, tehnički bi bilo moguće da se kolektivni ugovor već sutra usvoji,naravno, uz konsenzus dvih drugih partnera, a koji bi, potom, trebala potvrditi Skupština sindikata - rekla nam je Buhač.

Dodala je da je prijedlog kolektivnog ugovora u manjem dijelu dorađen radi preciznosti u pojedinim članovima.

Podsjetimo, skoro 4.000 zdravstvenih radnika u Hercegovini je stupilo u generalni štrajk, zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Njihova satnica je 2,30 KM i najniža je u Federaciji BiH. Novim ugovorom traže povećanje plaće za 30 posto kroz period od dvije godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.