BIH

Iz BiH prošle godine otišlo čak 350 ljekara!

A. NUHANOVIĆ

13.2.2018

Iz Bosne i Hercegovine lani je otišlo čak 350 ljekara! Podatak je to Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH. Komentirajući najnovije podatke, dr. Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH, konstatira da je broj ljekara koji su prošle godine sreću potražili van granica naše države veći nego 2016., kada ih je otišlo 297.

Traže diplome

Pritom, objašnjava da je stvarni broj ljekara koji su otišli daleko veći, jer, kako kaže,zvanične podatke imaju samo za one koji dođu i traže od njih ispisnicu.

- S druge strane, dosta je i onih koji se odmah poslije školovanja odlučuju na ovakav potez, dakle nisu bili naši članovi. To znam od dekana Medicinskog fakulteta u Sarajevu, koji su mi ispričali da od 120 njihovih diplomanata, koliko ih približno bude godišnje, trećina uplati 15 maraka da im se diplome ranije odštampaju. Navode da im trebaju jer imaju već poslovne ponude u inostranstvu. Mogu birati šta će raditi - priča dr. Drljević.

Strahuje da nas uskoro neće imati ko liječiti, jer, kako kaže, u našoj zemlji već nedostaje anesteziologa, ali i patologa, radiologa, hirurga.
   
- Nije samo ovaj kadar deficitaran. Za nekoliko godina, kada se pogleda demografska slika naših uposlenih, uskoro ćemo imati veliki problem da nađemo pedijatra ili fizijatra. Jer, životni prosjek ljudi koji sada rade je 57 – kaže dr. Drljević.

Ističe i da se mjesečna primanja ljekara u našoj zemlji uveliko razlikuju od plaća koje im se nude van granica BiH.

 Socijalni status

Tako, naprimjer, hirurg u našoj zemlji za svoj rad mjesečno je do potpisivanja Kolektivnog ugovora imao 1.350 KM. U Njemačkoj isti taj ljekar za isti posao zaradi od 10.000 do 50.000 eura, dok u Saudijskoj Arabiji, kako priča Drljević, hirurg, što je i on, mjesečno dobije njegovu godišnju plaću!

- Naši ljekari ne odlaze samo zbog plaća i zbog toga što je njihov socijalni status najgori,  tu je niz razloga. Nemaju mogućnost edukacije, napretka, a o zaštiti na poslu da i ne govorim – kaže Drljević.

 Ispod evropskog standarda

Da je došlo do usijanja, pokazuju i podaci da je standard  Evropske unije 362 ljekara na 100.000 stanovnika. U BiH je ta situacija dosta gora, jer nam nedostaje čak 3.000 ljekara, kaže Drljević. 

- BiH ima 16 ljekara na 10.000 stanovnika, odnosno 160 na 100.000 stanovnika, što je dosta manje nego što to predviđaju standardi – kaže Drljević.

U Zenici i Bihaću ljekara nema na birou

- Trenutno u Zenici i Bihaću nema ljekara na birou. U drugim gradovima, posebno u Sarajevu, ima. Zato ne čudi što nam cijele grupe ljekara odlaze u Njemačku i Austriju. Problem je što je u toj nepreglednoj koloni najviše specijalizanata, tog najboljeg podmlatka, koji su nam budućnost – navodi Drljević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.