BIH

Nastavak suđenja u predmetu Edin Arslanagić i drugi

Fena

14.2.2018

Suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, nastavljeno je danas svjedočenjima Berzada Balića i Safete Starogorac, uposlenika Bosnalijeka d. d. Sarajevo.

Iskazi dvoje svjedoka optužbe, ranije radno angažiranih u sklopu firme Brštanica d.o.o. koja je 'vodila' restoran i caffe-kuhinje u krugu Bosnalijeka, fokusirani su na korištenje usluga ishrane za djelatnike i goste te farmaceutske kompanije te njihova saznanja u vezi s različitim manifestacijama organiziranim pod njenim pokroviteljstvom.

Svjedok Balić, koji je inkriminirano vrijeme radio kao konobar, potvrdio je u direktnom ispitivanju da je na molbu bivšeg pretpostavljenog Hasana Šepe (trećeoptuženog u ovom predmetu) krajem 2013. godine sačinio izjavu u kojoj je detaljno opisao vlastiti radni angažman u sklopu Brštanice, odnosno restorana (separea) i sedam caffe-kuhinja u krugu Bosnalijeka, kao i tokom održavanja manifestacija, organiziranih različitim povodima.

Naveo je i da poznaje Aidu Selvić (četvrtooptuženu) koja je radila u kancelariji ispod restorana i koja je, prema svjedokovim saznanjima, bila angažirana na poslovima knjiženja.

Svjedok je opisao i način na koji su vršene spomenute usluge te se vodila evidencija o utrošku pića, toplih napitaka i drugih potrebština, navodeći da je postojao cjenovnik za usluge u separeu restorana, kapaciteta oko 50 osoba, a u kojem su služeni čelnici Kompanije i njihovi gosti/poslovni partneri.

Prema kazivanju ovog svjedoka, osim usluga restorana, odnosno linijske podjele toplih obroka za oko 600 do 650 radnika na dnevnoj osnovi, usluga caffe-kuhinja i separea, radnici Brštanice, njih dvadesetak, su uz pomoć kolega iz Bosnalijeka i ispomoć konobara iz tadašnjeg hotela Holiday Inn, bili angažirani u sklopu brojnih događaja - promocija lijekova, dana Bosnalijeka, porodičnih dana, tzv. ‘cocktail party-a’, sportskih i drugih manifestacija organiziranih u i izvan Kompanije.

Svjedok je u unakrsnom ispitivanju potvrdio da se radilo o izuzetno posjećenim događajima, a kojima su uz uposlenike i Bosnalijekovo rukovodstvo prisustvovali brojni poslovni partneri i gosti ove kompanije, te da se na tim skupovima, nerijetko, okupljalo više stotina osoba.

Na slične okolnosti svjedočila je i Safeta Starogorac, koja je najprije radila kao glavna kuharica, a potom kao šef kuhinje, navodeći da je i ona sačinila izjavu u vezi s poslovima koje obavlja, te da je to učinila na poziv tadašnjeg šefa Hasana Šepe i njegovog advokata Senada Krehe.

Precizirala je da je dnevno pripremano 620 toplih obroka, te da je kuhinja uz prekovremeni angažman njenih uposleinka mogla osigurati oko 1.000 obroka, odnosno i do 2.000 u posebnim prilikama, poput Dana Bosnalijeka, porodićnih dana...

I ova svjedokinja je u unakrsnom ispitivanju potvrdila navode o organiziranju velikog broja događaja pod pokroviteljstvom Bosnalijeka u Sarajevu, Zenici, Banjoj Luci, Vitezu, Goraždu i drugim bh. gradovima.

Ostatak svjedočenja odnosio se na izjave koje su svjedoci dali u Finanijskoj policiji te druge pojedinosti u vezi s pružanjem spomenutih usluga, uključujući i specifičnosti vezane za te usluge.

Strane u postupku (odbrana i optužba) su u više navrata reagirali, upućujući jedni drugima različite prigovore. Odbrana je isticala nepreciznost pitanja u direktnom ispitivanju, a što je rezultiralo višekratnim intervencijama predsjedavajuće Sudskog vijeća.

U nastavku suđenje, braniteljica prvooptuženog, advokatica Senka Nožica je dodatno obrazložila okolnosti zbog kojih se njen branjenik, usljed pogoršanja zdravstvenog stanja na ročišto od 17. januara, nije mogao odazvati na pozive Suda. Navela je da se ne radi o opstrukciji suđenja u ovom predmetu, podsjećajući na hronologiju dešavanja i medicinsku dokumentaciju kojom raspolaže.

Razjašnjene su i okolnosti u vezi s promjenom adrese prvooptuženog i nesporazumi u tom pogledu, te je odbrani naloženo da se u vezi sa iznesenim stavovima očituje u pisanoj formi uz detaljan popis postojeće medicinske dokumentacije koja se odnosi na zdravstveno stanje prvooptuženog Edina Arslanagića.

Optužnica uz Edina Arslanagića, bivšeg Bosnalijekovog generalnog direktora, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u SAD-u i u međuvremenu je postao nedostupan bh. pravosudnim organima, te je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Prema tužbenim navodima, akteri ovog slučaja oštetili su Bosnalijek, budžet Federacije BiH i budžet Kantona Sarajevo za oko 23 miliona KM.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. februara, kada bi trebalo uslijediti ispitivanje dvoje novih svjedoka optužbe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.