BIH

"Guardian": Pamuku uskraćena titula u Sarajevu zbog pritiska iz Turske

Agencije

GUARDIAN

20.2.2018

Britanski "Guardian" objavio je danas tekst u kojem su navodi kako je Gradska uprava Grada Sarajeva povukla odluku o imenovanju poznatog književnika Orhana Pamuka počasnim građaninom Sarajeva zbog pritiska iz Turske.

"Guardian" podsjeća da je Pamuka za počasnog građanina Sarajeva nominirala Izdavačka kuća Buybook i to uoči njegove planirane posjete glavnom gradu BiH.

Direktor Buybooka Damir Uzunović je kazao da je komisija od sedam članova izglasala da Pamuk treba dobiti priznanje "Počasni građanin Sarajeva", međutim na drugom glasanju desio se preokret jer su četiri člana glasala protiv uručivanja priznanja Pamuku, piše "Guardian".

"Objašnjenje komisije bilo je da Orhan Pamuk ništa nije uradio za Sarajevo. Neki članovi vladajuće stranke procijenili su da dodjeljivanje nagrade gospodinu Pamuku može prouzrokovati ljutnju turske vlade. Ovom prilikom su poslali poruku Pamuku kako nije dobrodošao u Sarajevo", rekao je Uzunović, prenosi "Guardian".

Direktor Buybooka dalje je istaknuo kako je Pamuk jedan od najvažnijih savremenih pisaca te da nijedan od trenutnih dobitnika Nobelove nagrade nikada nije posjetio Sarajevo.

"Pamuk je najčitaniji i najpoznatiji pisac u BiH i kao ekskluzivni izdavači njegovih djela za BiH, pozvali smo gospodina Pamuka nekoliko puta da posjeti Sarajevo", rekao je Uzunović.

"Guardian" dalje navodi da je Pamuk kontroverzna ličnost u Turskoj, gdje se suočio sa zatvorom zbog "vrijeđanja turske prirode" i protivljenja Redžepu Tajipu Erdoanu.

Eminentni list ističe da je predsjednik vladajuće stranke u BiH Bakir Izetbegović blizak s turskim predsjednikom Erdoanom. "Guardian" je dalje prenio reakcije Samira Fazlića, vijećnika Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva te predsjednika SDP-a BiH Stari Grad Malika Garibije na uskraćivanje titule Pamuku.

"Ne mogu se oteti utisku da je odluka Gradske uprave da se Pamuku uskrati titula uslovljena Pamukovim protivljenjem politici turskog predsjednika Erdoana. Protivljenjem politici zatvaranja nepodobnih intelektualaca, književnika, novinara, ali i njegovim otvorenim pisanjem o stravičnom zločinu nad Armenima. SDA ima strah da će titula počasnog građanina Sarajeva naljutiti Erdoana kojem je, prisjetimo se, Bakir Izetbegović spreman Bosnu ostaviti u amanet. Ovo nije usamljen primjer, 2016. je komisija odlučila da Aliju Lafciogluu uruči Plaketu Grada Sarajeva, a potom je iz Gradske uprave stigao dopis da mu se to priznanje oduzme", kazao je Fazlić.

Garibija smatra kako uskraćivanje titule Orhanu Pamuku predstavlja samo jednu u nizu manifestacija podaničke politike gradskih vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.