BIH

Drnda sakrio novac i obmanuo Tužilaštvo, Djedović preplakao u sudnici

F. Fočo

M. Aš.

21.2.2018

U Općinskom sudu u Sarajevu održano je ročište po prijedlogu Tužilaštva KS da se uhapšenima u predmetu "Balkan"  Nerminu Drndi i Hajrudinu Djedoviću, direktoru i pomoćniku Direkcije za puteve KS, odredi jednomjesečni pritvor.

Tužilaštvo Drndu i Djedovića sumnjiči za primanje mita i namještanje tendera.

Danas je u Sudu otkriveno da su u ovom predmetu osumnjičene još dvije osobe, a jedna od njih je Benjamin Kardaš, rukovodilac Službe za javne nabavke u KJKP "Vodovod i kanalizacija", za kojeg su predložene mjere zabrane.

Postupajući tužilac  Borislav Čekić  spomenuo je da je među osumnjičenima i Nedim Ćehajić, ali on danas nije bio u sudnici, niti je pojašnjeno kakva je njegova uloga u ovom predmetu.

Obrazlažući mjere pritvora, po kojima bi osumnjičeni Drnda i Djedović boravkom na slobodi ponovili krivično djelo ili utjecali na svjedoke, Čekić je kazao da "kod osumnjičenih nije pronađen novac", te da je "utvrđeno da ga je Drnda sakrio na nepoznatu lokaciju".

Pojasnio je kako je Drnda tokom ispitivanja obmanuo Tužilaštvo, kazavši gdje se novac nalazi te je nakon pretresa utvrđeno da nije govorio istinu, ali i da osoba koju je spomenuo nema nikakve veze s predmetom.

Čekić je naveo da postoji bojazan od ponavljanja krivičnog djela jer je istragom utvrđeno da je Drnda posljednji put 31. decembra primio novac iako je znao da je pod istragom.

Čekić tvrdi da su Drndi izvođači radova, koje su angažirali, novac davali u kancelariji, ali i u ugostiteljskim objektima, automobilu, pa čak i u parku u centru grada.

Za Kardaša je rečeno kako je bio dio tima zajedno s Drndom i Djedovićem koji je radio na namještanju tendera, jer su izvođačima radova predlagali da fakturišu veće cijene, a na kraju novac dijelili.

Iako je kazao da je Kardaš pokazao pokajanje,  tužilac Čekić je pojasnio da postoji osnovana sumnja kako je osumnjičeni Nedim Ćehajić dao 10.000 KM  Kardašu, te da su tragovi novca koji potiču od ovog krivičnog djela mnogo veći od iznosa koji navode osumnjičeni.

Odbrane su danas prijedlog Tužilaštva nazvale paušalnim i neosnovanim, zatraživši da im se odrede mjere zabrane.

Inače, Djedović je tokom današnjeg ročišta skoro pa preplakao izlaganje tužioca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.