BIH

Konaković prijavio Drndu, SDA-ovog štićenika

Piše: Avaz.ba

21.2.2018

Hapšenje Nermina Drnde u sklopu predmeta "Balkan", kojem je danas održano ročište u Općinskom sudu u Sarajevu, samo je nastavak političke trakavice koja je dovela do raskola u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo.

Podsjetimo, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je potvrdio da je kriminal unutar SDA, o kojem je govorio nakon što je objavio da napušta stranku, između ostalog, povezan i s hapšenjem u sklopu predmeta kodnog naziva "Balkan". 

Upravo je Drnda, koji se tereti za krivična djela primanja dara i drugih oblika koristi, imenovan na funkciju v. d. direktora Direkcije za puteve KS prema prijedlogu SDA.

Prije i poslije hapšenja Drnde i njegovog pomoćnika Hajrudina Djedovića, ponovo su aktuelizirane riječi Konakovića koji je ranije kazao da ne želi braniti one čiji je kriminal dokazao. 

Grupa privrednika je u junu 2017. došla u moj kabinet i prijavila korupciju u Direkciji za ceste KS. Mi smo to proslijedili Timu za borbu protiv korupcije, a oni dalje nadležnim institucijama - kazao je Konaković za jedan medij, koji je dodao da je Drnda imenovan na funkciju v. d. direktora Direkcije za puteve KS prema prijedlogu SDA.

Podsjetimo, u Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano ročište na kojem je postupajući tužilac Borislav Čekić kazao da je Drnda tokom ispitivanja obmanuo Tužilaštvo kazavši gdje se novac nalazi, ali da je, navodno, nakon pretresa utvrđeno da nije govorio istinu.

Drnda i Djedović osumnjičeni su da su od sredine 2016. do kraja 2017. od kompanija koje su angažirali na održavanju puteva uzimali tri posto od naplaćenih faktura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.