BIH

Potvrđena optužnica protiv SDA-ovih direktora, uzeli 60.000 KM mita

Arhiv

M. Aš.

13.7.2018

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS protiv Nermina Drnde, Hajrudina Djedovića, Benjamina Kardaša, Rasima Ljucevića, Amira Bajrovića, Enesa Omerovića i Almedina Omerhodžića.  

Prema navodima iz optužnice, Nermin Drnda, direktor Direkcije za puteve KS, i njegov pomoćnik Hajrudin Djedović terete se da su od sredine 2016. do sredine 2017. godine od firmi koje su bile angažirane na održavanju puteva uzimali 3 posto od naplaćenih faktura. Počinjenjem navedenog krivičnog djela zajedno su uzeli mito u iznosu većem od 60 hiljada maraka.

Istovremeno, Drnda se tereti da je, i dok je bio šef tima za implementaciju projekta za otpadne vode u KJKP “Vodovod i kanalizacija”, zajedno s Benjaminom Kardašem, inače uposlenikom ViK-a, uzimao novac od izvođača radova da bi fakturirao fiktivne radove.

Rasim Ljucević, Amir Bajrović i Enes Omerović su nakon hapšenja Nermina Drnde sakrili novac koji potječe iz izvršenja krivičnog djela.

Almedin Omerhodžić se tereti da je, kao direktor firme AME iz Breze, Hajrudinu Djedoviću poklonio tehničku robu u iznosu većem od 4 hiljade maraka, kako Djedović, i pored utvrđenih nepravilnosti prilikom kontrole u obavljanju ophodnje puteva ove firme, ne bi umanjio iznose mjesečnih faktura za te usluge iako je to bio dužan učiniti.

Nermin Drnda, Hajrudin Djedović i Benjamin Kardaš optuženi su za krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi, zatim Rasim Ljucević, Amir Bajrović i Enes Omerović za krivično djelo sprečavanje dokazivanja, a Almedin Omerhodžić optužen je za krivično djelo davanje dara i drugog oblika koristi.

Postupajući tužilac predložio je Sudu produženje pritvora optuženom Nerminu Drndi. 

Istovremeno, predložene su mjere zabrane Hajrudinu Djedoviću i Benjaminu Kardašu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.