BIH

Radnici "Ere" održali kratak protest: Novaliću, hoćemo doprinose i pravo na život

M. Sm.

22.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Foto: M. Smajkić


Radnici hotela "Ero", koji su jutros blokirali magistralnu cestu M-17, na sjevernom ulazu u Mostar, razišli su se nakon dvadesetak minuta.

Radnici ovog hotela, nekadašnjeg Doma penzionera, u vlasništvu Federalnog zavoda PIO/MIO, kojeg namjerava kupiti Kantonalna vlada za smještaj svojih institucija, traže uvezivanje radnog staža za protekle tri i po godine, za što je potrebno 1,4 miliona KM. 

- Evo, mi, radnici 'Ere', s ulice molimo Vladu Federacije da nam pomogne, da iznađe rješenje za naše probleme, a to je da nam uveže staž, kako bismo mogli ići na biro, da imamo zdravstveno i da možemo u penziju. Zar je problem  1,4 miliona KM da se riješe naši doprinosi? Imamo li mi pravo na taj fond iz kojeg Vlada podmiruje sve radnike kojima je potrebna pomoć za uvezivanje staža iz ostalih propalih firmi - kazala je Mira Mandić, predsjednica Sindikata radnika "Ere".

Radnici su na transparentima poručili premijeru FBiH: "Novaliću, hoćemo doprinose i pravo na život", radnici ovog hotela insistiraju na što bržem rješavanju njihovog problema.

Dok je trajao protest radnika, formirale su se ogromne kolone vozila, pogotovo, prema gradu.

Upravo, u trenutku kada su se radnici počeli razilaziti, na lice mjesta stigli su pripadnici MUP-a HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.