PRELIJEVANJE NOVCA

Tri zgrade u Mostaru povezuju tri institucije: Ko kome plaća kiriju

Najveći gubitnik Vlada FBiH, koja plaća Vladi HNK, a kupili “Staklenu banku”, zemljište i ruševni hotel „Hercegovina“

Đački dom: Sjedište Vlade HNK. Arhiv

Piše: M. Smajkić

28.12.2021

Tri zgrade u Mostaru Đački dom, “Staklena banka” i hotel „Ero“ svojevrsna su poveznica između Federalne i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona te Grada Mostara, ali i predmet prelijevanja novca po pitanju ubiranja kirije.

Đački dom je sjedište Vlade HNK u Mostaru za koje gradskim vlastima godinama nije plaćala kiriju. I nije nepoznanica da je to već dugi niz godina predmet sudskog spora između Grada i Kantona.



Ukupan dug

Ovih dana obznanjeno je da je ukupan dug sa zateznim kamatama premašio cifru od 13 miliona KM.

No, umjesto ubiranja pozamašne cifre, gradske vlasti su odlučile oprostiti Vladi HNK iznos od 5,4 miliona KM koji se odnosi na zatezne kamate.

Prema našim saznanjima, cijela priča je bila stvar ekonomsko-političkog dogovora između gradskih i kantonalnih vlasti, odnosno, koalicije HDZ BiH - SDA, pa je postignuta vansudska nagodba. Tako će HNK Gradu do kraja godine isplatiti milion maraka, do kraja sljedeće isto toliko, a po dva miliona 2023. i 2024. godine. Posljednju ratu od 1,7 miliona KM Kanton bi trebao platiti do kraja 2025. godine.


Hotel „Ero“: Kupljen od Zavoda PIO za 10,5 miliona KM. Arhiv

Do kada će sjedište kantonalne administracije ostati u Đačkom domu, ne znaju ni u Vladi HNK, jer hotel „Ero“, koji su 2018. godine kupili od Federalnog zavoda PIO/MIO za smještaj tijela i organa izvršne vlasti HNK, nije odmakao dalje od idejnog i glavnog projekta. No, iako su se u Vladi HNK kreditno zadužili za kupovinu „Ere“, koji su platili 10,5 miliona KM, ipak se za otplatu ne brinu, jer ubiru kiriju od Federalne vlade.


Podvući crtu

Kada se u cijeloj priči podvuče crta, najveći gubitnik je Federalna vlada. Tako su u zgradi „Ere“ već devet godina smješteni ispostava Porezne uprave FBiH, Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH te Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH pa se u kantonalnu kasu na godišnjem nivou slijeva skoro pola miliona KM na račun kirije za „Eru“.

S druge strane, iz federalne kase se na godišnjem nivou isplaćuje više od 750.000 KM za smještaj institucija u Mostaru, jer, osim u zgradi „Ere“, najam plaćaju za Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, koje je u objektu Islamske zajednice, kao i za Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH u zgradi „Korzo“, koja je u privatnom vlasništvu.

Podsjetimo, Vlada FBiH je prije četiri godine za šest miliona maraka od “Gospodarske banke” u likvidaciji kupila objekt „Staklene banke“ od 10.000 kvadratnih metara u Mostaru za smještaj pet ministarstava koja imaju sjedište u gradu na Neretvi.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.