BIH

Zna li gradonačelnik Skaka ko će dobiti Šestoaprilsku nagradu?!

Gradsko vijeće Sarajevo: Odluka na sjednici u martu

S. KURT

22.2.2018

Bosanska islamska medicinska asocijacija (BIMA) u BiH jedan je od kandidata za Šestoaprilsku nagradu u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Ovo udruženje prošlo je, tajnim glasanjem, drugi krug Komisije za izbor i imenovanja, a u martu će se znati hoće li ove godine ponijeti i najveću i najlaskaviju nagradu Grada Sarajeva. 

Asocijacija je nevladino udruženje osnovano 1998. radi pružanja zdravstvene zaštite neosiguranima, uglavnom izbjeglicama i povratnicima. Akcije su održavali širom BiH, od Banje Luke, preko Trebinja, Srebrenice, Počitelja...

Na čelu BIMA-e do smrti je bio dr. Uzeir Skaka, otac gradonačelnika Abdulaha Skake. Na čelo Asocijacijom nakon toga je došao specijalista maksilofacijalne hirurgije dr. Faris Fočo. On je tetak sarajevskog gradonačelnika.

Sve to možda i nije toliki problem da predsjedavajući Komisije za izbor i imenovanja Velija Katica prošle sedmice nije rekao da svi kandidati idu na provjeru kod gradonačelnika Skake.

Katica je tada izjavio da je od gradonačelnika zatraženo dodatno mišljenje kada se odlučivalo treba li nobelovac Orhan Pamuk biti kandidat za priznanje Počasni građanin Sarajeva. Katica je ustvrdio da je Skaka tada predložio Stjepana Mesića, a gradonačelnik je sve demantirao i rekao da s dodjelom nagrada nema nikakve veze.

Za Šestoaprilsku nagradu u oblasti zdravstva ravnopravno se bore dr. Ismet Gavrankapetanović i BIMA.

Kako saznaje „Avaz“, BIMA-u je za Šestoaprilsku nagradu predložila Asocijacija bošnjačkih gimnazijalaca, a podršku kandidaturi dalo je Udruženje „Mladi muslimani“!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.