BIH

Svi koji izdaju stanove i apartmane mogu se registirati kao fizičko lice – iznajmljivač

Booking.com obavjestio korisnike da moraju dostaviti dokaz

E. H.

22.2.2018

Nakon što se u javnosti pojavila informacija da se građani KS koji iznajmljuju stanove i apartmane moraju registrirati kao obrt ili firma, iz Federalnog ministarstvo okoliša i turizma naglasili su da neke jedinice lokalne samouprave ne informiraju zainteresirane stranke o mogućnosti registracije njihovog poslovanja kao fizičkog lica – iznajmljivača.

 - U kategoriji fizičko lice – iznajmljivač ne spadaju obrtnici, ti ljudi ne vrše djelatnost i ne podliježu fiskalizaciji, te prijavljuju porez na prihod kao fizičko lice – pojašnjeno je iz Ministarstva.

Podsjećamo, Turistička zajednice KS prethodno je uputila pismo jednom od najvećih sistema za iznajmljivanje stanova i apartmana Booking.com u kojem je obavjetila da nekretnine koje izdaju građani KS su nezakonite. Na ovaj dopis je reagovao i Booking.com obavještavajući svoje korisnike da u roku od 10 radnih dana moraju dostavite službeni dokaz o posjedovanju valjane dozvole kratkoročnog najma.

Iz Ministarstva su pozvali Turističku zajednicu KS da prolongira rok kod kompanije Booking.com, a općine i KS da izvrše adekvatne pripreme i oforme komisije za kategorizaciju ugostiteljskih objekata u skladu s važećim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.