BIH

Burek, krompiruša, zeljanica, sirnica... na obalama Plive i Janja

U Šipovu je postavljen i spomenik piti

G. DAKIĆ

24.2.2018

Šipovo će ove godine, nakon spomenika piti, dobiti i jedinstveni festival posvećen ovom jelu. Prva pitijada održat će se u julu, a u Šipovu uveliko teku pripreme za festival. Na obalama Plive i Janja naći će se stotine štandova na kojima će posjetioci moći probati burek, sirnicu, krompirušu, zeljanicu, kajmakušu, tikvaru...

U centru Šipova prije nekoliko mjeseci podignut je spomenik piti, i to na prijedlog načelnika općine Milana Kovača. Mnogi su ga, kako kaže, osporavali i grdili zbog toga, ali je on istrajao. Na vrh spomenika postavljena je tepsija sa pitom, a ispod natpis: “U vijek piti, piti uvijek.”

- Pita je tradicionalno jelo svih naroda u BiH i još joj niko nije rekao hvala. Mi smo to uradili spomenikom, a naljeto ćemo i festivalom – istaknuo je Kovač.

Dodao je da u BiH ima svakakvih spomenika, a pita je ostala bez svog obilježja. Ali, ističe, Šipovo neće stati samo na spomeniku.


Kovač: Najviše voli kajmakušu

- Žene iz svih krajeva BiH donosit će pitu i takmičit će se čija je najbolja. Imat ćemo i žiri, a dodijelit ćemo i prvu nagradu. Ali, nećemo tu stati. Uskoro ćemo napraviti najveću pitu na svijetu, za Ginisovu knjigu rekorda – rekao je Kovač.

On sam, kaže, voli pitu i često je jede. Najviše voli kajmakušu i sirnicu, a to su, ujedno, i tradicionalne pite tog kraja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.