BIH

Predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić: Dokumenti koji su se pojavili u javnosti su radne verzije podložne izmjenama

Piše: R. Be.

23.2.2018

Foto: A. Kuburović


Predsjednica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić pojasnila je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da su dokumenti, koji su se pojavili u javnosti, radne verzije koje su podložne izmjenama, i pozvala parlamentarne stranke da pronađu usaglašeno rješenje za popunjavanje izbrisanih odredbi Izbornog zakona BiH. 

- Podsjećamo da su u 98 posto slučajeva odluke CIK-a bile potvrđene kao valjane i zakonite. Svi članovi dobili su radne materijale, a jutros jedan. U pripremi je, kažu, i četvrti. Neke kolege danas su bile povrijeđene zbog toga što su se materijali pojavili u javnosti, pa su rekli da im se oni više ne dostavljaju –  kazala je Hadžiabdić.

Dodala je kako je znala da stručne službe CIK-a rade na izradi prijedloga, a da su dokumenti koji su objavljeni u javnosti radni materijal koji se može „poderati“ ili „potpuno izmijeniti“. 

- Ustavni sud BiH dao je jedan rok za izmjenu Izbornog zakona. Taj rok nije ispoštovan pa je izbrisan iz odredbe. Mi nemamo nikakve probleme da provedemo izbore, ali vlast ne može biti formirana ako ne znamo koliko se delegata treba birati - rekla je Hadžiabdić. 

Kazala je da su u CIK-u svjesni da je ovo pitanje direktno vezano za presudu Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" i da je ono pitanje sporenja političkih stranaka o kojem još nema dogovora, ali da CIK BiH mora poštovati zakon.

Istaknula je da je zakonska obaveza CIK BiH da utvrdi način raspodjele mandata, odnosno broja delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, iz zakonodavnog tijela svakog kantona u Dom naroda FBiH.

- Vlast neće moći biti formirana ako ne znamo koji broj delegata će biti izabran iz kojeg kantona – poručila je Hadžiabdić.

Hadžiabdić tvrdi da radni materijali nisu ni trebali biti raspravom Kolegija i sjednice CIK-a.

- Nisam ni pogledala pažljivo sadržaj radnog materijala. Bila je to rutinska stvar, biti ili ne biti. To nije planirano ni za sjednicu naredne sedmice - rekla je Hadžiabdić.  


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.