PRIHVATILA FUNKCIJU

Sedam mjeseci nakon isteka mandata Hadžiabdić imenovana za predsjednicu CIK-a: Tvrdila da ne želi novi mandat

Iako je njen izbor bio proceduralna stvar, ona je mogla odbiti funkciju

Irena Hadžiabdić. Armin Durgut/PIXSELL

21.12.2023

Irena Hadžiabdić će od Nove godine biti nova predsjednica Centralne izborne komisije BiH, odlučeno je na današnjoj sjednici ovog tijela.

Ono što je interesantno jeste da je Ireni Hadžiabdić istekao mandat u maju ove godine, a ona je još prošle godine najavila da ga ne planira produžavati.

Nerad Komisije

Ipak sedam mjeseci nakon isteka mandata, Komisija za izbor i imenovanje članova CIK-a još nije održala ni konstituirajuću sjednicu. Inače, ova komisija sastoji se od sedam članova, i to tri iz reda državnih parlamentaraca, a po dva člana imaju VSTV i CIK.

Sjednicu o izboru novog člana CIK-a su bili dužni sazvati mjesec prije isteka mandata Irene Hadžiabdić, odnosno u aprilu.

Kako je ranije pisao portal „Avaza“, parlamentarci su krivicu za disfunkcionalnost ove Komisije prebacivali na CIK, dok CIK nikada nije odgovorao na naše upite vezano za ovu temu.

Iako procedura omogućava i Predstavničkom domu PSBiH da izabere zamjenskog člana CIK-a BiH, ukoliko CIK ne izabere kandidate i ne dostavi rang-listu Predstavničkom domu na usvajanje, to se još nije desilo.

Proceduralna stvar

Inače, izbor Irene Hadžiabdić je bio samo proceduralna stvar, s obzirom na to da je rotacijom na mjestu predsjednika došao red na predstavnika iz reda Ostalih, a jedina predstavnica Ostalih u CIK-u je Irena Hadžiabdić.

No, ona je, ipak, mogla odlučiti da neće prihvatiti funkciju predsjednika, što ona nije uradila, nego se samo zahvalila članovima CIK-a na ukazanom povjerenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.