BIH

Sindikat RMU "Banovići" o Kukiću i Gutiću

Saopćenje SO RMU „Banovići“

24.2.2018

Sindikalna organizacija RMU "Banovići" d.d. Banovići održala je jučer vanrednu sjednicu, nakon čega su se obratili saopćenjem za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Skupština Sindikalne organizacije RMU "Banovići" d.d. Banovići najoštrije osuđuje teroristički čin napada na ugostiteljski objekat "QM" u Banovićima 17. februara 2018. godine, čiji se izvršioci i nalogodavci u potpunosti mogu izjednačiti s izvršiocima i nalogodavcima "ubistva mladosti" na tuzlanskoj kapiji. 

Smjena vlade

Ovaj čin, prema svim okolnostima koje ga prate, ukazuje na to da je bio decidno isplaniran i imao namjeru da uništi materijalna dobra i živote mladih, te na taj način izazove strah građana. Po našoj sumnji, napad na objekat povezan je s dešavanjima istog dana na sjednici Skupštine TK i predstavlja odgovor na donesene odluke.

Našu sumnju opravdava i činjenica da je određeni broj poslanika Skupštine TK, kao i bivši premijer Bego Gutić, u više navrata smjenu vlade povezivao s pojavom ugrožavanja sigurnosti, iako se takva rasprava do sad nije vodila u skupštinskim klupama, gdje je u nekoliko navrata dolazilo do smjene Vlade TK. 

Pridodamo li tome i činjenicu da je bivši premijer Bego Gutić u svojim izjavama na portalima iznosio zaključke da je Kukić stvorio preduvjete za očuvanje RMU „Banovići“ preko ministara HDZ-a i SBB-a u Vladi FBiH, te da isključivo Kukića proziva kao krivca za svoju smjenu - a znajući da Gutić bezuslovno pripada političkom bloku koji predvodi Safet Softić, koji već duže vrijeme pokušava preuzeti Rudnik Banovići kako bi ga uveo u Koncern EP BiH i blokirao izgradnju Termoelektrane Banovići - onda nas logika upućuje na sumnju da je Bego Gutić bio izuzetno motiviran da na bilo koji način učestvuje u organizaciji provođenja ovog terorističkog čina.

Ovaj teroristički čin, prema našoj sumnji, predstavlja sistem spojenih posuda, odnosno spoj politike i želje za preuzimanjem našeg kolektiva, pa se gubitkom političke moći ne biraju sredstva da se životno ugroze naša rudarska djeca i djeca naših sugrađana, da se uništi imovina koju smatraju Kukićevom, izazove zastrašivanje svih onih koji daju podršku Kukiću, pa životno ugrozi i sam Kukić koji je od prošle godine predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika Banovići. 

Zbog postojanja sumnje da bi sljedeći cilj ovakve vrste napada mogao biti izvršen na imovinu rudnika, kao i da će pojedini istražni organi pokušati zataškati ovaj slučaj jer ni do danas nisu izvršili pravnu kvalifikaciju djela niti pronašli počinitelja, iako ovo djelo ima sva obilježja bića krivičnog djela terorizam, molimo Kantonalno tužilaštvo da što ozbiljnije priđe rasvjetljavanju ovog djela, koristeći iskustva struke, kako bi počinitelj bio sankcioniran, imajući na umu da su se u tom momentu na takvom mjestu mogla naći i djeca onih koji vode istražne radnje, kao što su se našla i naša djeca. U protivnom, svi oni koji to pokušaju zataškati sami će sebe svrstati u saučesnike ovog, izvan svakog razuma, počinjenog djela.

Skupština Sindikalne organizacije s dužnom pažnjom pratit će rezultate istrage, te donijeti niz mjera kojima će zaštititi živote naše djece i djece građana Banovića, dok nam organi koji su dobro plaćeni našim novcem kao poreskih obveznika, i koji su na to obavezni, ne budu garantirali potpunu životnu sigurnost, sigurnost naše imovine i sigurnost imovine našeg kolektiva.

Istražnim organima ponovo ističemo sumnju da je ovo djelo terorizma organizirano i planirano, kao i sumnju da su za to znali i pojedini portali, jer je informacija o ovom nemilom događaju bila objavljena svega nekoliko minuta nakon njegovog dešavanja, što je tehnički nemoguće izvesti ukoliko unaprijed nisu pripremljeni tekstovi, što također ukazuje i na sumnju da su nalogodavci ovog djela i kontrolori tih medija spojeni u istim osobama.

Nalogodavcima i izvršiocima ovih djela nedvojbeno poručujemo da se rudari Banovića ne mogu zastrašiti i da su ovi postupci terorističkin napada obični kukavičluk onih koji se ne libe da za svoje ciljeve "ubijaju mladost Banovića" ne prihvatajući poraz zbog gubitka autoriteta u društvenoj zajednici, te da se naklonost rudara dobija borbom za njihovu egzistenciju, a ne zastrašivanjem i rušenjem preduzeća u kome tu egzistenciju rudari osiguravaju.



Na prvoj Vanrednoj sjednici Sindikalne organizacije RMU "Banovići" d.d. Banovići, održanoj 23. februara 2018. godine, usvojeni su sljedeći zaključci:

1. Skupština Sindikalne organizacie RMU "Banovići" d.d. Banovići oštro osuđuje "teroristički akt" koji se desio 17. februara 2018. godine, na omladinu Banovića i građane Banovića, te tražimo od nadležnih istražnih organa da pronađu odgovorne osobe i kazne ih.

2. Skupština Sindikalne organizacije daje punu podršku dr. Mirsadu Kukiću, predsjedniku Sindikalne organizacije RMU "Banovići" d.d. Banovići u višedecenijskoj borbi za očuvanje Rudnika Banovići, njegov razvoj i pokretanje novih projekata, kao i razvoj cjelokupne lokalne zajednice.

Njegove zasluge vidljive su kroz pokretanje ovog kolektiva nakon agresije na BiH, kroz nabavku visokoproduktivne rudarske mehanizacije, kroz opstanak Rudnika izvan Koncerna EP BiH, kroz realizaciju izgradnje Termoelektrane Banovići, kroz razvoj cjelokupne infrastrukture na općini Banovići.

Zbog takvih zasluga on zaslužuje samo pohvale, a ne sankcije i progone koje prema njemu već dugi niz godina preduzimaju nosioci pojedinih poluga vlasti, koji zloupotrebljavaju svoje položaje, uporno nastojeći blokirati razvoj ovog kolektiva i naše lokalne zajednice.

Očuvati kolektiv

3. Skupština Sindikalne organizacije poziva sve radnike Rudnika Banovići da ostanu dosljedni demokratskim princima, dosljedni našeg domaćinskog odnosa prema kolektivu, te da čuvaju imovinu kolektiva koja nam je neophodna za očuvanje naše egzistencije i egzistencije građana Banovića.

4. Svim nedobronamjernima poručujemo da imamo snage i znanja da očuvamo naš kolektiv, da očuvamo Banoviće i da smo spremni za te ciljeve podnijeti sve žrtve na koje nas oni budu primorali - navodi se u saopćenju Sindikalne organizacije RMU "Banovići" d.d. Banovići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.