Hoće li Junker pred bh. zvaničnike staviti i pitanje pravosuđa?

K. Ke.
27.02.2018 16:20

U Sarajevo bi sutra trebao doći predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker (Jean Claude Juncker) u sklopu zapadnobalkanske turneje.

Junker je već obišao Skoplje, Podgoricu, Tiranu, Prištinu, gdje je održao sastanke s najvišim zvaničnicima.

U Sarajevu će se Junker vjerovatno susresti s članovima Predsjedništva BiH, te čelnicima Vijeća ministara BiH.

Kakve će poruke šef evropske Vlade uputiti našim zvaničnicima možemo naslutiti iz onoga što je govorio nakon prethodnih sastanaka. Junker je uglavnom govorio o koracima koje država mora napraviti kako bi bila bliža EU, o regionalnoj saradnji, pitanju granica, te sigurnosti.

No, zanimljivo je da je Junker naglašavao još jedno važno pitanje - pravosuđe.

Posebno je ovo pitanje isticano tokom njegove posjete Albaniji, koja je, bar kada su u pitanju evropske integracije, skoro u istom rangu kao i BiH, doduše, koji korak ispred.

Tako je albanski premijer Edi Rama, nakon sastanka s Junkerom, na pres-konferenciji utvrdio kako je reforma pravosuđa jedan od ključnih koraka ka članstvu u EU.

Dodao je kako ova reforma već daje određene rezultate, te naveo da istrage koje se vode u sudstvu i tužilaštvima imaju efekta.

- Ukupno je 17 sudaca i tužilaca odbilo podvrgnuti se istrazi, pa su izbačeni iz pravosudnog sistema - rekao je Rama.

S obzirom na to da bh. pravosudni sistem još uvijek ima dobar dio retrogradnih dijelova, koji su pod političkim utjecajem ili čak pod političkom kontrolom, može se naslutiti da će Junker pred naše zvaničnike isto pitanje staviti na sto.

Važno je istaknuti da je vladavina prava jedan od šest stubova EU, ali nje nema bez neovisnog pravosuđa.

Oglasi

NA VRH