BIH

Zbog saobraćajnog kolapsa na A1 paralizirano Sarajevo

Trenutno stanje na Vogošćanskoj petlji. J. Alibegović

Piše: R. Be. - E. Muračević

28.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Foto: E. Muračević/Avaz.ba

Na autoputu A1, u smjeru Sarajevo - Zenica i Sarajevo - Mostar došlo je do saobraćajnog kolapsa zbog protesta boraca.  

Ovo je za Avaz.ba potvrđeno i iz Operativnog centra MUP-a KS, gdje su nam kazali da su borci blokirali Vogošćansku petlju i dionicu na prijevoju Ivan.

Čitaoci našeg portala javljaju da policija kod kružnog toka u mjestu Vlakovo upozorava vozače da je na petlji u Butilama došlo do zagušenja, te da pokušava preusmjeriti vozače na brzu cestu Hadžići - Sarajevo.

Na fotografiji koju nam je poslao čitalac vide se gužve na prilazu petlji u Butilama.

Jasmin Hadžić, redovni čitalac "Dnevnog avaza" i našeg portala ispričao nam je da je od Sarajeva do Kiseljaka putovao skoro dva sata.

- Krenuo sam oko 15 sati prema Visokom, sada je 16.30 i još uvijek nisam blizu Visokom. Tek sam došao nadomak Kiseljaka koji je saobraćaj potpuno paraliziran. Također, saobraćajni kolaps je i na autoputu A1. Ipak, ništa nije problem, jer borce podržavam u potpunosti. Bore se za prava koja su zaslužili i nije mi problem što ću izgubiti jedan dan u saobraćaju - kazao nam je čitalac Haris Hodžić.

Na Vogošćanskoj petlji obustavljen je i saobraćaj na putnim komunikacijama prema Mostaru i Tuzli. Blokiran je ulaz i izlaz u glavni grad BiH.

Javila nam se i čitateljica iz Sarajeva, koja kaže da su njeni roditelji od 10 sati "zarobljeni" u automobilu između Žepča i Zenice.

- Krenuli su ka Madžarskoj, radi se o osobama u šezdesetim, srčanim bolesnicima. Nisam sigurna ni imaju li hranu i piće, kazala je čitateljka.

Ostaju do rješenja zahtjeva

Demobilisani borci poručili su da će blokada potrajati dok vlast u Federaciji BiH ne ispuni njihove zahtjeve.

Prema riječima jednog od boraca iz Cazina, oni će na Vogošćanskoj petlji ostati cijelu noć, sve dok se njihovi zahtjevi: borački dodatak, Registar boraca i garancija da to nova vlast poslije izbora neće promijeniti, ne uvrste na dnevni red Parlamenta FBiH i ne usvoje.

- Samo iz Cazina stigla su četiri autobusa boraca. Nije mi poznato koliko ih je stiglo iz Bužima, Bihaća, Travnika i drugih gradova. Među nama ima i boraca iz Republike Srpske koji su došli da nas podrže. Podržavamo naše kolege koji se nalaze u 'Logoru' pred Vladom Federacije BiH. No, mi tamo više nećemo ići. Predstavnici Vlade nek dođu ovdje da razgovaramo, poručio je ovaj Cazinjanin. 

Mustafa Redžić, još jedan od boraca iz Cazina, kaže da je pred agresiju na Bosnu i Hercegovinu došao iz Slovenije pješke i stao u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Da sam ostao u Sloveniji imao bih penziju

- Od države za koju sam se borio nisam dobio ništa. Moja četveročlana porodica nema nikakvih primanja. Niko od nas ne radi. Od svoje države ne tražim da budem direktor, ali mogli su me zaposliti bar da čistim ceste, kao što to rade neke moje komšije koje su se tokom minulog rata skrivale po podrumima ili su za Bosnom plakale po Minhenu i drugim evropskim gradovima. Imam 31 godinu radnog staža. Da sam ostao u Sloveniji, imao bih redovnu penziju. Ovako, država za koju sam se borio pušta me da umrem - rekao je ogorčeni Redžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.