BIH

BALKANPRESS: Sarajevo je postalo opasno za novinare

The Bosnia Times

2.3.2018

Napad na Latića većina dovodi u vezu i sa raskolom u SDA koji trenutno cijepa stranku na nekoliko frakcija. Nervoza koja prati gubitak moći reflektira se u diktatorskim metodama zastrašivanja kritičara poput Latića, piše The Bosnia Times.  

Većina će navesti kako je napadač u vezi sa Strankom demokratske akcije, najjačom strankom i strankom koja obnaša vlast u posljednjih dvadeset godina.

Prije nekoliko dana odjeknula je vijest kako je pretučen novinar Nedžad Latić. Do javnosti su odmah dospjele i fotografije, od kojih je u javnost puštena očita povreda glave. Latić je dobio više udaraca u tijelo, prema izjavi koju je dao. Od tog trenutka javnost se zainteresirala za slučaj, a skoro svaki korak u cijeloj situaciji pokazivao je rasulo sistema u BiH.

Naime, Nedžad Latić je jedan od najpoznatijih novinara u državi. Godinama je slovio kao čovjek sistema, zbog njegove prijateljske veze sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem. Danas, Latić je nezavisni novinar koji posjeduje vlastiti portal. Dugogodišnja veza sa vodećom strankom, Strankom demokratske akcije (SDA) i razlaz s njom, omogućila mu je da odlično poznaje situaciju iznutra i sada piše o tome. Često ga se u javnosti percipira kao čovjeka s insajderskim informacijama.

Napad opisuje ovako: "Bio sam u džamiji i kada sam krenuo kući, primijetio sam da me prati jedna osoba koju sam poznavao odranije iz viđenja, i koja je klanjala u istom safu sa mnom. Radi se o pripadniku vehabijske zajednice. Napao me dok sam prilazio zgradi u kojoj stanujem."

Poslije će Latić izjaviti i sljedeće: "Nazvao sam Hitnu pomoć i policiju. Dvojica policajaca su došla u Stanicu hitne pomoći, gdje sam im rekao da poznajem napadača, vjerujući da će oni odmah reagirati. Međutim, oni su mi predložili da poslije pregleda u bolnici, možda, sutra, dođem u Policijsku stanicu i prijavim napadača."

S obzirom na činjenicu da su mu rekli da dođe sutra, Latić smatra da je to svjesna opstrukcija i nedostatak želje da se uradi nešto po tom pitanju. To i potkrepljuje dokazima, s napomenom da je ovo već treći napad na njega. Naime, već skoro dvije godine Latić upozorava da mu se prijeti preko mreža, dobacuje, da mu je sigurnost ugrožena i da iza toga stoji prešutno dopuštenje sistema.

"Sve sam to uredno dokumentirao i prijavljivao ministrima policije Predragu Kurtešu, Vedranu Mulabdiću, ali i Bakiru Izetbegoviću 3. maja 2017. godine".

Bakir (Izetbegović, sin Alije Izetbegovića i predsjednik SDA - op.a.) me uputio direktoru OSA-e, a ovaj umjesto da me primi, rekao je da "svašta pišem".

Izetbegović je dostavio dokumentaciju osoba koje mi na Facebooku prijete smrću Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru OSA-e (Obavještajno-sigurnosna agencija). Sreo sam u jednom restoranu Osmicu, želeći se najaviti na razgovor kod njega, a on mi je počeo pametovati kako „svašta pišem“, tako da do razgovora nije ni došlo.“

S obzirom na ovakav odnos organa gonjenja, Latić smatra da je ovo pokušaj njegovog ubojstva. Od ranije je poznato u medijima da je prije nekoliko mjeseci Latić preživio infarkt i kao teški srčani bolesnik napadnut je od strane kikboksera.

- Moja je procjena da je ovaj napad planiran i naručen iz tih centara s namjerom da me napadač ubije! Imajte u vidu da sam nedavno imao infarkt i da se nalazim u vrlo lošem zdravstvenom stanju – izjavio je.

Ispostavit će se da Latić, sumnjajući da će policija išta uraditi, je odmah obavijestio novinare, tražio nadzornu snimku sa obližnje džamije i prepoznavši svog napadača objavio i njegovu fotografiju. S obzirom na njegovu popularnost, mediji su ispratili svaki korak ove istrage. Tako se slanje napadnutog čovjeka kući, utopilo u nizu nepravilnosti. Istraga je bila spora, a naposlijetku uhapšeni napadač je odmah i pušten, bez da su određene ikakve mjere zabrane.

Mediji, kao i sam napadnuti novinar, istražit će veze napadača i doći do zastrašujućih podataka. Većina će navesti kako je napadač u vezi sa Strankom demokratske akcije, najjačom strankom i strankom koja obnaša vlast u posljednjih dvadeset godina. Pri tome, postoje fotografije koje svjedoče da se napadač druži sa nekim od glavnih ljudi unutar SDA poput Salke Zildžića, savjetnika Aljoše Čampare (također kadar SDA), koji je Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH. Rezimirano, napadač se dovodi u vezu sa samom policijom.

Navedeni slučaj većina dovodi u vezu i sa raskolom u SDA koji trenutno cijepa stranku na nekoliko frakcija. Nervoza koja prati gubitak moći reflektira se u diktatorskim metodama zastrašivanja kritičara poput Latića.

Javnost je reagirala brzo i brojne stranke opozicije, udruženja novinara i pojedinci su osudili ovaj napad. Ponovo se nije žurilo SDA i vladajućim garniturama. Sarajevo je i otvoreno postalo grad opasan po novinare. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.