BIH

NAŠA TEMA / Iz Civilne zaštite za Avaz.ba: Opasnost od poplava nakon topljenja snijega

Piše: Almir SOKOLOVIĆ

2.3.2018

Sibirski val jučer je dostigao vrhunac, a u narednim danima očekuje se da će popustiti. Ipak, povlačenje "zvijeri s istoka", kako su ovaj polarni val nazvali meteorolozi, donijet će nove opasnosti - mogućnost poplava.

Kako upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, temperature će narednih dana iz "debelog" minusa od 20 stepeni preći u plus - od 10 do 15 stepeni. S takvim prijelazom temperatura, raste i opasnost od poplava.

Početak proljeća

Iako je klimatološki početak proljeća, u srijedu nas je dočekalo najhladnije jutro ove zime. Kakve su posljedice ostavili snijeg i led? Jesmo li spremni dočekati zimske neprilike? Slijede zatopljenje i otapanje snijega, prijete li nam poplave? 

Samo su neka od pitanja koja smo postavili Fahrudinu Solaku, direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), koji je za Avaz.ba komentirao koliko su spremne ekipe kojima on rukovodi. 

- Bosna i Hercegovina je rizična grupa, ali što se nas iz FUCZ-a tiče, nismo u panici i strahu. Uvijek se može desiti da dođe do poplava, kao što je bio slučaj 2014. godine, ali, mi smo spremni. Slična situacija bila je i 13. maja 1950., pa se opet nastavilo živjeti. Postoji opasnost od poplava, ali upravo iz tog razloga redovno radimo na održavanju korita, obala, rijeka... - kaže Solak za "Avaz". 

Otapanje snijega

On je pojasnio šta FUCZ poduzima i kako se priprema za ovo neminovno zatopljenje i otapanje snijega. 

- U prvom redu - moraju se praviti utvrde, uređivati korita, raditi na sistemu zaštite na šumama, jer iz šuma dosta vode dolazi u rijeke. U FUCZ-u radimo na osposobljenosti i spremnosti. Kazao bih - svakodnevno. Uvijek imamo 30 ljudi, spremnih, koji mogu odmah reagirati ako dođe do takvih situacija. S naše strane, odgovor uvijek postoji. Kazao bih još - prevencija je veoma bitna, ali, tu smo odlični. Svaka marka uložena na prevenciju, višestruko se vraća. Što se tiče FUCZ-a, ništa nas ne može iznenaditi, a vjerujem da je takva situacija i u kantonalnim i općinskim službama - kazao je Solak, koji je podvukao kako je svjestan da se očekuje klimatski poremećaj i neminovno otapanje snijega, ali da nije nimalo zabrinut. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.