BIH

Izetbegović i Ivanić sastali se s ministrom vanjskih poslova Irana

Predsjedništvo BiH

Fena

2.3.2018

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić primili su ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammada Javada Zarifa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ovom prilikom, članovi Predsjedništva BiH upoznali su ministra Zarifa s aktuelnom situacijom u našoj zemlji. Istaknuta je opredijelјenost BiH za evropski put, kao i za nastavak započetih reformi i ispunjenje neophodnih uvjeta kako bi zemlјa dobila status kandidata za članstvo u EU.

Zajednički je ocijenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.

Saradnja dvije države je na zadovoljavajućem nivou, ali ima prostora za njeno unapređenje.

BiH ima izuzetan geografski položaj koji omogućava iranskoj privredi i investitorima pristup evropskom tržištu, što je pretpostavka za osnivanje kompanija i filijala iranskih poduzeća.

Ministar Zarif je izrazio nadu i spremnost da se ukine vizni režim između dvije zemlje, što bi utjecalo na razvoj privrede, ekonomskih i kulturnih odnosa, osobito u sektorima poljoprivrede, drvne industrije, energetike i građevinarstva.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića prisustvovao savjetnik Dejan Vanjek.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.