BIH

Boras: Podići nivo svijesti o važnosti zaštite podataka

Ante Boras ( Fena)

Fena

6.3.2018

BiH mora podići nivo svijesti o važnosti zaštite podataka na još veći nivo s obzirom na nove tehnološke izazove koji su pred nama, izjavio je u razgovoru za Fenu u Beču zamjenik direktora Agencije za zaštitu podataka BiH Ante Boras.

Boras je jedan od učesnika dvodnevne konferencije "Dataprotection 2018 - Podaci & demokratija, digitalni izazovi za gradove", na kojoj učestvuju predstavnici gradova i država iz mreže Eurocomm-PR-a, ureda Grada Beča u inostranstvu.

Otkad je osnovana Agencija za zaštitu podataka BiH prije desetak godina, istakao je, ostvaren je određeni nivo svijesti o potrebi zaštite podataka.

- Ono o čemu se razgovara na konferenciji u Beču pokazuje da će taj nivo svijesti trebati dići na još veći nivo s obzirom na nove tehnološke izazove koji su pred nama, posebno nakon stupanja na snagu Uredbe o zaštiti podataka u EU krajem maja ove godine - kazao je Boras.

Agencija trenutno radi na izradi novog prijedloga zakona koji je usklađen sa Evropskom uredbom o zaštiti podataka i planira je dati u proceduru prema resornom Ministarstvu civilnih poslova BiH do kraja marta.

- Tako se možemo uhvatiti ukoštac s ovim izazovima. Sama uredba na dosta općenit način regulira ovu problematiku tako da će sve zemlje članice EU imati potrebu da pobliže urede pojedina pitanja. Tako ćemo se i mi vjerovatno fokusirati na ono što je za naše društvo, našu zemlju primjereno s obzirom na razvoj tehnologija, a ne možemo biti imuni i na globalne teme - rekao je Boras.

Govoreći na kraju o pitanju sigurnosti podataka na društvenim mrežama, naveo je da Agencija putem svoje web stranice redovno izvještava građane o potrebi da čuvaju svoje podatke.

- U drugoj polovini prošle godine imali smo jednu akciju u školama na cijelom teritoriju BiH, kada smo educirali mlade koji se prvi put susreću s predmetom informatike o tome da ne ostavljaju svoje tagove na internetu. Međutim, cijelo društvo će morati voditi računa o tome, jer jednom kad se ostave ti podaci, nemoguće ih je izbrisati. Tako da - opreza nikad dosta - zaključio je Boras.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.