BIH

NATO demantira Bakira Izetbegovića

Sjedište NATO-a u Briselu: Uslovi već šest godina isti

S. N.

9.3.2018

Visoki zvaničnik NATO-a odbacio je tvrdnje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića da je ovaj vojni savez “ublažio” uvjete za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP).

- Spremni smo aktivirati MAP onda kada se ispune uvjeti koje su ministri vanjskih poslova država-članica NATO-a postavili u Talinu 2010. godine.  

Tada smo rekli da je uvjet da se sva nepokretna vojna imovina mora registrirati na državu BiH, kako bi je koristilo Ministarstvo odbrane BiH – saopćio nam je visoki zvaničnik NATO-a.

Nakon što je Izetbegović, tokom gostovanja na jednoj lokalnoj TV stanici, u nekoliko navrata utvrdio da je izlobirao ublažavanje uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana, obratili smo se NATO-u u Briselu upitom da li je to tačno. Zatražili smo i odgovor, ako je tačno, da nam saopće nove uvjete.

U odgovoru koji je stigao iz Brisela, preneseno nam je da uvjeti ostaju nepromijenjeni!

- Mi u potpunosti podržavamo aspiracije BiH da postane naša članica. NATO pruža podršku u procesu registracije vojne imovine. To ćemo i nastaviti – poručio je visoki zvaničnik ovog vojnog saveza.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.