NATO

Crnadak s ambasadorima zemalja članica NAC-a: Podrška nastavku reformi u BiH

Fena

15.3.2018

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas u Briselu sa zamjenicom generalnog sekretara NATO-a Rouzom Gotemoler (Rose Gottemoeller).  

Sastanku je prisustvovala i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Nakon sastanka, Crnadak se obratio članovima Sjevernoatlanskog savjeta (NAC), koji čine svi ambasadori zemalja članica NATO-a. Crnadak je članove NAC-a informirao da su glavni vanjskopolitički ciljevi BiH članstvo u EU i dobra regionalna saradnja, kao i nastavak partnerstva s NATO-om.

Crnadak je zamjenicu generalnog sekretara i ambasadore zemalja članica NAC-a upoznao s najnovijim aktivnostima institucija BiH u okviru procesa evropskih integracija, te je naglasio da nakon upućivanja odgovora BiH na upitnik Evropske komisije, naredni korak u procesu evropskih integracija jeste sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

U okviru nastavka saradnje s NATO-om, Crnadak je kao prioritete naveo nastavak učešća u misiji u Afganistanu, nastavak saradnje u okviru globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, kao i nastavak saradnje s NATO-om u brojnim drugim oblastima.

Tokom sastanka razgovarano je i o pripremama za Samit NATO-a u julu, provođenju politike otvorenih vrata NATO-a, mogućnosti aktiviranja MAP-a za BiH u narednom periodu, kao i o brojnim drugim temama vezanim za aktivnosti NATO-a, odnosa BiH i NATO-a i aktuelnu političku situaciju u regionu.

U diskusiji obavljenoj sa zamjenicom generalnog sekretara NATO-a i ambasadorima zemalja članica NAC-a, naglašena je podrška nastavku reformi u BiH, s posebnim akcentom na borbi protiv korupcije i uspostavljanju vladavine prava, saopćeno je iz Kancelarija za odnose s javnošću MVP-a BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.