SAZNAJEMO

Isovićeva mjesečna primanja iznad 7.000 KM!

Isović: Uplaćuje i novac SDA

S. DEGIRMENDŽIĆ

17.3.2018

Šerif Isović, v. d. direktora Porezne uprave FBiH, po osnovu naknade u Upravnom vijeću Centralne banke BiH prima mjesečno iznos od oko 4.700 KM, saznaje „Dnevni avaz“ iz izvora u CBBiH.  

Isovićeva plaća u Poreznoj upravi FBiH iznosi 1.953 KM, kako je to nedavno kazao Fadil Novalić pokušavajući predstaviti Isovića kao skromnog direktora.

Razne naknade

No, da je to daleko od istine, pokazuju samo ta dva iznosa, koja premašuju 6.653 KM. Ali, to nije sve. Isović je i član Odbora za reviziju kompanije „Unis Ginex“ Goražde i za članstvo u tom tijelu, također, prima naknadu. Za sada je nepoznato koliko ta naknada tačno iznosi, ali naši izvori kažu da nije niža od 500 KM mjesečno.

Pritom, dok je v. d. direktora, Isović se bavi i poslom sudskog vještaka ekonomske struke, a po jednom vještačenju dobije i 1.000 KM i više. Svi ovi podaci pokazuju da Isovićeva primanja, koja idu uz njegovu funkciju u Poreznoj upravi, na čije ga je čelo dovela SDA, znatno premašuju 7.000 KM.

U međuvremenu, saznajemo da se Isović odužuje SDA na različite načine. Naš izvor tvrdi da postoji „lista privilegiranih privrednika i poduzetnika“, koji su članovi te stranke, a koje, otkako je Isović na čelu PUFBiH, nisu zakačile rigorozne kontrole i mjere kakvima podliježu oni porezni obveznici koji nisu bliski SDA.

Donator SDA

Također, Isović je redovni donator SDA , a o tome postoje i podaci u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), pa samo jedna uplata iz 2016. godine dokazuje da je Isović na račun SDA, kao fizičko lice, uplatio 1.000 KM.

Treba napomenuti da je Isović u to vrijeme uveliko bio v. d. direktora Porezne uprave FBiH. Ovakva podrška čelnika porezne institucije jednoj stranci svakako dovodi u pitanje objektivnost u donošenju odluka i mjera prema članovima SDA koji imaju obaveze prema Poreznoj upravi.

Ovo je samo djelić mozaika koji, ipak, daje ram za sliku Šerifa Isovića, kojeg ovih dana zvaničnici iz SDA koji su ga i doveli na čelo PUFBiH pokušavaju predstaviti kao skromnog, profesionalnog i nadasve posvećenog „brizi za državnu kasu i interese“. No, zaboravili su kazati kakav je tu njihov interes i interes Isovića, koji je itekako hajrovao dolaskom na poziciju u PUFBiH.

Gostujući nedavno u programu jedne televizije, Isović nije htio otkriti kolika je naknada koju dobiva u Upravnom vijeću Centralne banke, kazavši da je to „tajni podatak“. No, Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, kazao je za „Avaz“ da informacije o svim primanjima izabranih i imenovanih zvaničnika moraju biti javne.


Čekamo odgovore

Uputili smo dva dopisa CBBiH za provjeru navoda o visini naknade koju dobiva Isović, ali odgovor još nismo dobili. Isoviću smo uputili isti upit, kao i onaj je li član još nekih upravnih, nadzornih ili drugih odbora te da nam, ako jeste, dostavi podatak o iznosima naknada koje prima za članstvo u tim tijelima. Odgovor i na ovaj upit još čekamo.

U odboru firme koju kontrolira Porezna uprava 

Zanimljivo je da je Isović u odboru „Ginexa“, ako se zna da Porezna uprava kontrolira tu firmu.

Saznajemo da Vlada FBiH nema ništa s Isovićevim imenovanjem u ovaj odbor, nego da ga je izabrao Nadzorni odbor „Ginexa“. U ovom slučaju postavlja se i pitanje je li Isović u sukobu interesa i krši li zakon na taj način, jer državni službenik ne smije obavljati dodatnu djelatnost za koju se plaća naknada. Još je upitnije to što Isović ima određene ovlasti u firmi nad kojom institucija na čijem je on čelu obavlja nadzor.

Zna se da zakon propisuje da se čak državni službenik koji je razriješen dužnosti, dvije godine nakon toga ne može zaposliti u firmi nad čijim je radom provodio redovan nadzor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.