MISTERIJA

Vlasti se igraju penzionerima

A. NUHANOVIĆ

18.3.2018

Penzioneri u Federaciji BiH ponovo su predmet igara. Ovog puta zbog različitih brojki iz Zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) koje se odnose na osobe koje bi od idućeg mjeseca trebale dobiti više penzije.

Misterija je u tome što se na najnovijem spisku Zavoda sada nalazi više od 25.000 osoba kojima se stupanjem novog Zakona o PIO na snagu povećavaju mjesečna primanja. Kako „Avaz“ saznaje, naime, Savezu penzionera FBiH prije nekoliko dana iz Zavoda je dostavljen spisak na kojem se nalazi 108.000 penzionera!  

Nominalni iznos

Ovim velikim brojem iznenađeni su u Savezu, s obzirom na to da se do sada iz Zavoda spominjalo da će više penzije imati oko 83.000 osoba penzionisanih do 1998. i 2007. godine?!

- Dobili smo spisak na kojem se nalazi znatno veći broj penzionera koji trebaju biti obuhvaćeni povećanjem. Prvi put se susrećemo s tim brojem i mi smo iznenađeni. Kako je došlo do razlike, trebate pitati Zavod. Mi novi spisak ne možemo komentirati - kazao je za „Avaz“ Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza penzionera FBiH.

Njima je, kaže Rapa, važno da penzije budu povećane, pa kako god.  

No, kako su nam rekli dobro upućeni izvori, ovaj spisak napravljen je ovih dana. Naknadno je sastavljan, i to nakon što je u medijima objavljeno da će tek deset posto penzionera od njih 83.000 dobiti povećanje. „Avaz“ je prvi objavio da je novim zakonom propisano da se penzije povećavaju na nominalni iznos koji je propisan rješenjem, a da minimalna penzija ostaje 326 KM.

Zakonom je propisano da se za 83.000 penzionera u martu penzije povećaju, izjavljivali su direktor Zavoda PIO Zijad Krnjić, ali i premijer FBiH Fadil Novalić (SDA).  

Pokušaj manipulacije

- Novi broj od 108.000 penzionera koji je dostavljen Savezu još je jedan pokušaj manipulacije ovom kategorijom. Naime, nakon što je u javnosti obznanjeno da će tek mali broj dobiti povećanje, premijer Novalić i direktor Zavoda Krnjić dodali su na spisak još ljudi - kaže naš izvor.

Da je za 25.000 manji broj onih koji su trebali dobiti povećanje, jasno je i iz izjava federalnog ministra za rad i socijalna pitanja Veska Drljače. Ministar je, naime, na sjednici Parlamenta FBiH ustvrdio da će povećanje dobiti tačno 82.700 penzionera, i to za deset i pet posto.

Kvesić: U aprilu uvećana sva primanja

- Navedenih 108.000 penzionera dobit će vanredno povećanje u iznosu od pet i deset posto shodno članu 140. Zakona već pri isplati za mart, odnosno 5. aprila. Njima će se tako uvećana penzija ponovo povećati kao i svima ostalima u isplati za april. Svi naši korisnici, njih oko 412.000, koji su ostvarili pravo do 31. decembra 2017. pri isplati penzija za april dobit će uvećana primanja, shodno odredbi člana 79. Zakona o PIO. Povećanje će im pripasti od 1. marta, što znači da će, uz uvećanu penziju za april, dobiti i razliku za mart, a ta isplata bit će u maju - naveo je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.