RAZGOVOR

Kovačević: Vlasti tjeraju borce da se bave sami sobom

S. KURT

19.3.2018

Vlast pokušava putem Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH natjerati borce da se bave sami sobom. Tvrdi ovo u razgovoru za „Avaz“ direktor Agencije Petar Kovačević, upozoravajući na činjenicu da je Ministarstvo za boračka pitanja FBiH nametnulo borcima da registar treba biti objavljen.

Adresiranje problema

- Koliko se sjećam, borci nisu tražili objavu, nego uspostavu registra. Sada se javnosti nameće pitanje da će objavom tog registra svi problemi biti riješeni. To nije tačno. Poenta je u tome da vlasti trebaju raditi svoj posao, kada su u pitanju tačnost, obrada podataka, ažuriranje. Kada to ne rade ili ne žele uraditi, onda se problem adresira na Agenciju – ističe Kovačević.

On napominje da se ovim pitanjem Agencija bavi već godinu, da je već dala mišljenje na uspostavu boračkog registra. Agencija se tada očitovala o podacima i sadržaju koji bi trebali biti u tom registru, poput nacionalne pripadnosti, vjeroispovijesti, JMBG.

- Kome trebaju ti podaci? Problem je i u JMBG, jer zakon predviđa da se ovaj podatak može obrađivati pod uslovom da je to propisano posebnim zakonom. Kada je u pitanju objava registra, dakle, treba vidjeti šta predviđaju i Zakon o zaštiti ličnih podataka te Evropske konvencije. A Evropske konvencije predviđaju da se država može miješati u pravo građana ako su ispunjena tri uslova – kaže Kovačević.

Ti uvjeti, dodaje, znače da je objava propisana zakonom, da postoji legitimni čin i da je to nužno. U ovom slučaju, smatra on, nije ispunjen skoro nijedan od uvjeta.

- Ako je legitimni cilj uspostava registra, to podrazumijeva obradu ličnih podataka i legitimni cilj je navodna svrha objave. Kako ćete onda utvrđivati tačan broj boraca na osnovu spiska na stranici? Ko će utvrđivati ko su pravi, a ko lažni borci? Vlast hoće da se time bave građani, kažu onda: Ovaj je na spisku, ovaj nije. Čini mi se da tako vlast prebacuje odgovornost sa sebe, da ne mora odgovarati na osnovu čega su nekoga uveli u boračko pravo – kaže Kovačević.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH tvrdi da objava boračkog registra nije javni interes.

Interes i interesiranje

- Jedno je javno interesovanje, drugo javni interes. Uostalom, mi smo limitirani zakonom. Privatnost je subjektivan osjećaj, ali moramo to cijeniti kroz zakon, a kroz nečija osjećanja – dodaje direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

On ne negira da bi u Parlamentu BiH moglo doći do izmjene zakona, što bi eventualno olakšalo put do objavljivanja boračkog registra. No, ističe da je slična situacija već bila kada je u Federaciji BiH izmijenjen Zakon o matičnim knjigama.

- I tada, kao i sada, bili smo svjesni da teret vođenja tačnih podataka ne treba prebacivati na građane – dodaje Kovačević.

Tvrdi da je najbolji način da se pomogne borcima tako da odgovorni u vlasti svoj dio posla urade na najbolji način.

Zašto je povučen Registar u Hrvatskoj? 

Kovačevića podsjećamo da je Hrvatska 2012. godine objavila Registar branitelja i za pola sata je bilo na desetine hiljada prijava zbog lažnih branitelja.

- I čime je to rezultiralo? Samo su zatrpali i počeli se baviti sami sobom. Uspostava registra mora biti posao vlasti, građani, mediji, nevladin sektor mogu samo pomoći, ali oni ne mogu i ne trebaju provjeravati, utvrđivati – ističe.

On dodaje da je Registar u Hrvatskoj prošle godine povučen iz javnosti.

- Nije bilo efekta, pričali smo s kolegama iz Hrvatske. Uspostava registra mora biti posao vlasti. Ako vlasti to neće da urade, neka organi gonjenja utvrde ko su pravi, a ko lažni borci i ko je koga uveo u prava – dodaje Kovačević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.