NAPALI RIBOČUVARE

Tužilaštvo TK: Predložen pritvor za braću Emila i Emira Dahića

Ilustracija

Avaz.ba

20.3.2018

Postupajući tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona je Općinskom sudu Živinice dostavio prijedlog za određivanje pritvora braći Emilu (42) i Emiru (37) Dahića iz Priluka kod Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo sprečavanja službene osobe u vršenju službene radnje prema ribočuvarima iz Udruženja građana sportskih ribolovaca "Mrena" iz Živinica.

Postoji osnovana sumnja da su Dahići, i još dvije osumnjičene osobe protiv kojih je također otvorena istraga, prvo prijetili upotrebom sile i vatrenog oružja, a onda i napali ribočuvare na jezeru Modrac.  

Naime, 10. marta 2018. godine u mjestu Priluk na području općine Živinice, nakon što su ribočuvari iz pomenutog Udruženja kao službena lica dobili informaciju o nelegalnom ribolovu mrežama na tom lokalitetu, u vrijeme i na mjestu gdje je to zabranjeno, došli u kontrolu i prišli čamcima sa pogonom na benzin (čije korištenje je zabranjeno na Modracu) u kojima su bili osumnjičeni u namjeri da ih upozore, osumnjičeni su ih okružili svojim čamcima, prijetili da će ih ubiti, vrijeđali ih, te je Emil na njihov čamac bacio željezni teg. Kada su u intervenciju na obalu došli policajci, oni su nastavili okruživati ribočuvare te su se iz tih čamaca čuli i pucnji iz vatrenog oružja.

U koordinaciji ovog tužilaštva sa PU Živinice, MUP-om TK i Udruženjem građana sportskih ribolovaca „Mrena“, u cilju rješavanja problema nelegalnog ribolova, a po naredbi Općinskog suda Živinice, jučer su izvršeni pretresi na više lokacija koje su koristili osumnjičeni te su pronađene i privremeno oduzete 53 ribarske mreže i pet metalnih čamaca. U ovim aktivnostima i prilikom pretresa su učestvovali i inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK. 

Nakon pretresa su ove osobe uhapšene, obavljena je kriminalistička obrada, te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

S ciljem koordinacije nadležnih institucija i udruženja u radu na sprečavanju nelegalnog ribolova, te kako bi se spriječili slični napadi na ribočuvare i druge ovlaštene službene osobe, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove će morati ažurnije poduzimati strožije mjere, radnje i aktivnosti u cilju kažnjavanja i daljeg sprečavanja ovih masovnih pojava na Modracu i drugim lokacijama na području TK, a prvenstveno kako bi se zaštitila akumulacija jezera Modrac, saopćeno je iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.