OSCE

Berton: Nadamo se formiranju udruženja socijalnih radnika na državnom nivou

Fena

Fena

20.3.2018

Sistem socijalnog rada u Bosni i Hercegovini treba ojačati, a Misija OSCE-a nastoji u saradnji s domaćim institucijama djelovati na njegovom unapređenju.

Misija se nada da će, u perspektivi, biti formirano udruženje socijalnih radnika na državnom nivou, kazao je danas novinarima šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brus Berton (Bruce), povodom konferencije o temi "Socijalni rad u obrazovanju", organizirane u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada.

Saradnja vladinog i nevladinog sektora veoma je važna za napredak na tom polju, kazao je također Berton.

Predstavnik organizatora konferencije Mirnes Telalović, predsjednik Saveza socijalnih radnika Federacije BiH, izjavio je da razne socijalno-patološke pojave, kao sve veća potencijalna opasnost posebno za mlade ljude, upozoravaju na nužnost jače prevencije kako se društvo ne bi bavilo posljedicama.

Socijalni rad u obrazovanju, gdje situacija nije zavidna, nameće potrebu da se stručni timovi popunjavaju socijalnim radnicima, kazao je, između ostalog, Telalović.

Diplomirana socijalna radnica Lejla Redžić kazala je da probleme njene djelatnosti u Bosni i Hercegovini treba sagledavati s aspekta teškog trenutka, posljedica nedavne ratne prošlosti zemlje, nezaposlenosti, nezavidnih ekonomskih prilika.

Može se govoriti i o opasnostima od raznih vrsta ovisnosti koje "vrebaju" mlade, dodala je.

Konferencija organizirana u znak obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada prilika je za ukazivanje značaja socijalnog rada kao znanja, naglasili su organizatori tog skupa.

Konferenciju su organizirali Fakultet političkih nauka u Sarajevu te Savez socijalnih radnika Federacije BiH u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH.

Učesnici su bili socijalni radnici, predstavnici obrazovnog, vladinog i nevladinog sektora, regionalni i međunarodni partneri. Fokus je bio na ulozi socijalnih radnika u obrazovanju, izazovima i problemima s kojima se suočavaju u radu, kao i mogućim rješenjima za unapređenje te oblasti u BiH.

Predviđena je prezentacija rezultata o socijalnom radu u obrazovanju te predstavljanje iskustava i perspektiva socijalnog rada u obrazovnom sistemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.