STAVOVI

Brus Berton za "Avaz": Nema vremena za gubljenje

Upućen zahtjev PSBiH i Vijeću ministara da formiraju radnu grupu za izmjene Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka

Berton: Primijeniti međunarodne standarde

S. DEGIRMENDŽIĆ

25.5.2019

Šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Brus Berton (Bruce) uputio je Parlamentarnoj skupštini (PS) BiH dopis da formira interresornu radnu grupu za pripremu prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Kako je Berton potvrdio za „Avaz“, isti poziv upućen je i Vijeću ministara. Zajednički kolegij oba doma PSBiH ovo će pitanje razmatrati na sjednici u utorak, 28. maja. 

 Očekuju saradnju

Iako Državni parlament u ovom sazivu nije nijednom zasjedao, nisu ni formirane komisije i o tome će govora biti tek na predstojećoj sjednici, iz OSCE-a očekuju da tijelo koje će se baviti izmjenama zakona što prije bude formirano.



Parlament BiH: Traži se rad na dva zakona

Berton je podsjetio da je OSCE ranije podržavao rad interresorne radne grupe, koja se sastojala od zastupnika i delegata u PSBiH, kao i predstavnika Vijeća ministara i Centralne izborne komisije.

- Nadamo se saradnji s novom interresornom radnom grupom radi poboljšanja integriteta izbora u skladu s međunarodnim standardima, a naročito preporukama koje su objavili Ured OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Grupa država Vijeća Evrope u borbi protiv korupcije (GRECO) - kazao je Berton.

 Izbori u Mostaru

On je rekao i da se aktivnosti na poboljšanju izbornog procesa u BiH trebaju provesti što prije.

- Nema vremena za gubljenje po pitanju poboljšanja izbornog procesa u BiH, uključujući omogućavanje održavanja izbora u Mostaru - istakao je Berton.

Na sjednici Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH u utorak trebala bi biti obavljena i rasprava u vezi s imenovanjem parlamentarne delegacije naše zemlje u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Naime, naša zemlja do kraja ove godine ne može učestvovati u radu PSBiH Vijeća Evrope, jer Parlament BiH nije imenovao u roku delegaciju koja će nas predstavljati u tom tijelu.

Dopis predsjednika Ustavnog suda

Kolegij će razmotriti i dopis predsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka M. Kneževića, koji je već ranije tražio da se obrati Parlamentu BiH, najvjerovatnije zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH. Na sjednici će biti razmatrana i informacija Ureda agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava o toku postupka pred tim sudom u predmetu "Svetozar Pudarić protiv BiH".







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.